Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο πως η Ελλάδα θα «παγώσει» για λίγους μήνες τα σχέδιά της για την έκδοση νέου ομολόγου, το οποίο είχε προαναγγείλλει με αντίστοιχες διαρροές. Αιτία, η αναταραχή που έχει προκαλέσει στις αγορές η διαπραγμάτευση και ο σχηματισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
 
«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος» φέρεται να δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, που όμως δεν κατονομάζεται από το δημοσίευμα.
 
Υπενθυμίζεται πως τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση 7ετούς και 5ετούς ομολόγου, τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Ιούλιο αντίστοιχα. Τα ομόλογα αυτά, μαζί με το 10ετές που «παγώνει», αποτελούσαν μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία του «μαξιλαριού» ρευστότητας, με το οποία απαντά η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες στα σενάρια για προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
 
«Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος» φέρεται να προσθέτει δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το δημοσίευμα. Ωστόσο, η εξέλιξη έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από νέα δημόσια παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα για την υιοθέτηση πιστοληπτικής γραμμής παράλληλα με το «μαξιλάρι».
 
«Προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το σχηματισμό ενός εγχώριου ταμειακού αποθέματος ασφαλείας (cash buffer) με πόρους του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων στο εξωτερικό, όπως επίσης και συμφωνίες επαναγοράς (repos) με εγχώριους φορείς. Το απόθεμα αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει ότι θα ήταν επίσης συνετό να ζητηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM» δήλωσε συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.
 
Σε κάθε περίπτωση, αποκαλυπτικός φέρεται να ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα κατά την ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη.
 

Γραμμή «τραβάει» ο Ντράγκι

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του News247, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πως η Αγκέλα Μέρκελ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της Ελλάδας, θέση με την οποία έχουν συνταχθεί αρκετοί αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε από την καγκελάριο, είτε να υπάρξει πίεση στην Ελλάδα με σκοπό να δεχθεί την προληπτική πιστωτική γραμμή, είτε να αυξηθεί σημαντικά το «μαξιλάρι ασφαλείας» που έχουν αποφασίσει να δώσουν οι Ευρωπαίοι μετά το πρόγραμμα, από τα αδιάθετα υπόλοιπα του δανείου 86 δισ. ευρώ του ESM.
 
Κατά τον υπουργό, η Αγκ. Μέρκελ απεύχεται ένα τέτοιο σενάριο, όπως και η Αθήνα, καθώς θα έχει διάρκεια μόλις 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης δύο εξαμήνων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια, σε αντίθεση με τα χρήματα ου ESM που έχουν ήδη εγκριθεί, με 10 δισ. από αυτά να ανεβάζουν το απόθεμα στα 20 δισ. ευρώ.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως εάν η Αγκ. Μέρκελ αποδεχθεί τη δεύτερη εναλλακτική, της αύξησης του «μαξιλαριού» με τη συμβολή του ESM, τότε η Αθήνα θα μπορεί να προσθέσει ακόμη 10 (3 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο, 3 από τον Φεβρουάριο και μέρος από τραπεζικά διαθέσιμα δημοσίων οργανισμών, φτάνοντας τη ρευστότητα της Ελλάδας στα 30 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του χρέους έως το 2021.

 

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπήρχε απόφαση έκδοσης
 

Απαντώντας στο δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «για να υπάρξει απόφαση αναβολής, πρέπει να υπάρχει και απόφαση έκδοσης».
Διαψεύδοντας όσα αναπαράγει το δημοσίευμα το υπουργείο τονίζει ότι «δεν υπήρξε ποτέ τέτοια απόφαση».
 
«Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου» σπεύδει να προσθέσει.
 
Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».