Η  Κομισιόν προτείνει στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία να διατηρήσουν στα εσωτερικά σύνορα τους ελέγχους, που ακολουθούν:
• Η Αυστρία, στα αυστρο-ουγγρικά και τα αυστρο-σλοβενικά χερσαία σύνορα.

• H Γερμανία, στα γερμανο-αυστριακά χερσαία σύνορα.

• H Δανία, στους δανικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Γερμανία και στα δανο-γερμανικά χερσαία σύνορα.

• Η Σουηδία, στους σουηδικούς λιμένες στη νότια και τη δυτική αστυνομική περιφέρεια και στη γέφυρα του Öresund.

• Η Νορβηγία, στους νορβηγικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Πριν εισαχθούν οι έλεγχοι, το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος πρέπει να ανταλλάξει απόψεις με την αντίστοιχη γείτονα χώρα με στόχο να διασφαλιστεί πως οι εσωτερικοί έλεγχοι των συνόρων εφαρμόζονται μόνο στα σημεία των συνόρων, που θεωρείται αναγκαίο, σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν.

Ενστάσεις από Ελλάδα και Σλοβενία

Η Ελλάδα και η Σλοβενία εξέφρασαν την αντίθεση τους στη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζοντας πως με έμμεσο τρόπο δημιουργούνται «τρύπες» ως προς την απόφαση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

Έλληνες αξιωματούχοι καταδίκασαν την παράταση, που ήρθε έπειτα από συστάσεις της Κομισιόν για «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή αναστέλλει τη συνθήκη Σένγκεν, «πατώντας» πάνω στην άποψη της Κομισιόν, περί «μη επαρκής φύλαξη των ελληνικών συνόρων».