X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πακέτο διάσωσης ιστορικών διαστάσεων και παράθυρο κρατικοποιήσεων από τη Γερμανία

Ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το πακέτο ενίσχυσης που ενέκρινε την Τετάρτη η γερμανική Βουλή, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στη γερμανική οικονομία, αποφασίζοντας να τερματίσει την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμού και το περιβόητο «φρένο χρέους» που ακολουθούν την τελευταία δεκαετία. Σενάρια κρατικοποίησης εταιρειών από την γερμανική κυβέρνηση.
Πακέτο διάσωσης ιστορικών διαστάσεων και παράθυρο κρατικοποιήσεων από τη Γερμανία
|

Δέσμη ενισχύσεων που αγγίζουν τα 750 δισ. ευρώ ενέκρινε την Τετάρτη η Bundestag στο πλαίσιο λήψης αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη γερμανική οικονομία, με την ενίσχυση να στοχεύει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και στις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναστολή του «φρένου χρέους» που ίσχυε από το 2013, με την κυβέρνηση να αποφασίζει περαιτέρω ενίσχυση με 156 δισ. ευρώ.

Οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει πλέον να περάσουν έως την Παρασκευή από το σώμα που αντιπροσωπεύει τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, την Bundesrat, ενώ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία, το πακέτο ψηφίστηκε από σύσσωμο το κοινοβούλιο, πλην του ακροδεξιού Alternatice for Germany. Από τη συνεδρίαση απουσίαζει η Μέρκελ που βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Έρχονται δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας. Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εάν δείξουμε αλληλεγγύη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, που ανέφερε ακόμα πως «δεν υπάρχει σενάριο» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λαμπρέχτ, δήλωσε στη γερμανική Handelsblatt πως θα υποστήριζε την κρατικοποίηση εταιρειών για να τις προστατέψει από τη χρεοκοπία.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε την οικονομική δομή της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης, και να εμποδίσουμε την πώληση ή τη διάσπαση σημαντικών εταιρειών» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως «το κράτος είναι διατεθιμένο να αποκτήσει πλήρη ή μερικά μερίδια στις εταιρείες, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Σημειώνεται πως η Γερμανία δεν έχει προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους πολίτες να εξακολουθούν να πηγαίνουν στην εργασία τους και να ασκούνται εκτός σπιτιού, εφαρμόζοντας όμως το μέτρο της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου από τους άλλους. Παράλληλα, εστιατόρια και καφετέριες μπορούν να προσφέρουν προϊόντα μόνο με παράδοση κατ’ οίκον ή για να καταναλωθούν εκτός καταστημάτων, με τα μέτρα να λήγουν στις 6 Απριλίου, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως τις διακοπές του Πάσχα στις 24 Απριλίου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις