Ο Μουσάραφ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999, επέστρεψε στο Πακιστάν το Μάρτιο, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αυτοεξορίας, για να συμμετάσχει στις εκλογές της 11ης Μαΐου, αλλά δεν του επετράπη να λάβει μέρος εξαιτίας των δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν σε βάρος του.

Τις εκλογές κέρδισε ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν – Ναουάζ (PML-N) του Ναουάζ Σαρίφ, του πρωθυπουργού που ο Μουσάραφ ανέτρεψε με το πραξικόπημά του πριν από 14 χρόνια.

Ο Μουσάραφ έγινε ο πρώτος πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που συνελήφθη, κατά παράβαση του άγραφου κανόνα ότι οι κορυφαίοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων δεν θίγονται, ούτε καν μετά την αποστρατεία τους.

Ωστόσο ο νυν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έχει αφήσει να εννοηθεί πως ο στρατός είναι δυσαρεστημένος με τον τρόπο που οι αρχές αντιμετώπισαν τον Μουσάραφ.

Η αποδοχή της απελευθέρωσης του Μουσάραφ με εγγύηση μπορεί να οδηγήσει στην έξοδό του από τη χώρα, παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο του έχει δώσει οδηγίες να παραμείνει στη χώρα.

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν πως θα βρεθεί μια προσχηματική αιτία για την αναχώρησή του από το Πακιστάν, ίσως για λόγους υγείας.