Ο Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο 38ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ πού πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα, ανέφερε ότι «εφόσον η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη στον σκληρό ανταγωνισμό και θα είναι ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να μας δοθούν τα εφόδια για να ανταπεξέλθει σε αυτό τον ανταγωνισμό».

O πρόεδρος της ΔΕΗ, εξέφρασε την άποψή του, για τη ΔΕΗ του μέλλοντος που, όπως ανέφερε, θα είναι μικρότερη στον ηλεκτρισμό της Ελλάδας αλλά πολύ μεγαλύτερη ως επιχείρηση με νέα προϊόντα στο εσωτερικό και επέκταση στο εξωτερικό. Οι προτάσεις, τα σχέδια και οι δράσεις που έχει καταστρώσει η διοίκηση θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι για να έχουν επιτυχία τα προσδοκώμενα σχέδια θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό της εταιρείας, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει περισσότερη αποδοτική.


«Πώληση περιουσιακών στοιχείων μόνο για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων»

«Πρέπει να γίνει ο ενεργειακός προγραμματισμός και μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα περιλαμβάνει τη χρήση στο άμεσο μέλλον ηλεκτρικής ενέργειας στην αυτοκίνηση οχημάτων, λεωφορείων, και μεταφορικών μέσων, καθώς και χρήση ηλεκτρική ενέργειας στην θέρμανση κτηρίων», είπε, εξηγώντας παράλληλα, ότι δεν επιθυμεί την πώληση περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών όπως έγινε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, πάρα μόνο εάν πρόκειται για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων και ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση.

«Όλοι μας ακούγαμε για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά τις σνομπάραμε ή λέγαμε ότι δεν μας αφορά το θέμα, και δεν δίναμε σημασία», επισήμανε αναφερόμενος στην ιστορία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες και την στάση των στελεχών και της διοίκησης της εταιρείας.

Ο Μ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του 2008 που έλεγε ότι πρέπει να μειωθεί η δεσπόζουσα θέαση στους λιγνίτες, «αντί να εμβαθύνουμε ως επιχείρηση και να δούμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα, αποφασίσαμε ότι πρέπει να αντιπαλέψουμε τη απόφαση, την οποία κερδίσαμε στο δικαστήριο το 2012 αλλά χάσαμε με την συμβολή και βοήθεια των συμφερόντων το 2014».

Όσον αφορά τους δυσμενείς συσχετισμούς στην διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι στηρίζει τα αποτελέσματα εάν και δεν είναι πάντα ευχάριστα, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «τέθηκαν εκτός συμφωνίας τα υδροηλεκτρικά φράγματα, παρότι υπάρχουν ισχυρότατες δυνάμεις εντός και εκτός χώρας που επιθυμούσαν την πώληση τους».


«Πελώριο λάθος» ότι η χώρα μας δεν μπήκε στην λίστα για δωρεάν διοξείδιο του άνθρακα

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναγνώρισε ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αρνητικό στα στερεά καύσιμα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και λιθάνθρακα. Χαρακτήρισε ως «πελώριο λάθος» της τότε κυβέρνησης το 2014 όταν συζητήθηκε η νέα οδηγία για δωρεάν διοξείδιο του άνθρακα και η χώρα μας δεν συμπεριλήφθηκε στην λίστα αυτών που ευνοήθηκαν.