Στόχος των οργανώσεων που απευθύνουν κάλεσμα είναι η ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των καθηγητών στο συλλαλητήριο το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας γιατα απογευματινά και εσπερινά σχολεία (από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.).
 
Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO, από το 1994, ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, με στόχο την υποστήριξή τους και την αναγνώριση του έργου και της σημασίας του ρόλου τους.
 
«Ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένας απλός διαμεσολαβητής της γνώσης. Είναι ο παιδαγωγός που οραματίζεται, εμπνέει, αγωνίζεται. Είναι αυτός που καθοδηγεί το ταξίδι της ανακάλυψης της ομορφιάς της γνώσης και της ζωής. Αυτός που εμπνέει την αγάπη στις πανανθρώπινες αξίες, αυτός που οραματίζεται και χρωματίζει το αύριο, αυτός που αμφισβητεί και αντιπαλεύει το άδικο, διαπλάθοντας ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ στη διακήρυξή της για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.
 
Επίσης, η ΟΛΜΕ προσθέτει ότι «χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους μέσα στην τάξη, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες, στηρίζοντας με αυταπάρνηση το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές του. Χωρίς ουσιαστική στήριξη και υποστηρικτικές δομές, ανταποκρίνονται σε πολλαπλάσιους ρόλους από αυτούς που απαιτεί το έργο τους.
 
Εκτός από τα διδακτικά, έχουν διοικητικά και γραμματειακά καθήκοντα, παίζουν το ρόλο ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, και φύλακα, ενώ ταυτόχρονα αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι και σε 5 σχολεία για να συμπληρώνουν ωράριο».