Τα υπάρχοντα κριτήρια με το ήδη ελλιπές τους κοινωνικό πρόσημο, πρόκειται να αντικατασταθούν με διαδικασία εξετάσεων ώστε σύμφωνα με τον Υπουργό να αποκλειστούν «οι υποκειμενισμοί και να αποφευχθεί η αδιαφάνεια της απόδοσης ιθαγένειας», όπως ανέφερε στην συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος».

«Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά. Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί περνούσαν από εξετάσεις σε επιτροπές που έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις. Υπάρχουν αιτήσεις από το 2011».

«Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητο τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» ανέφερε στην συνέντευξη του θέτοντας έτσι το πλαίσιο που πρόκειται να κινηθεί η κυβερνητική πρόταση.

Συνεχίζουν να καταργούν σταδιακά το δικαίωμα στην ιθαγένεια 

Οι όποιες μεταβολές προωθούνται, έρχονται να συμπληρώσουν την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα ιθαγένειας και ευρύτερα διαχείρισης του αλλοδαπού πληθυσμού, από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων της.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο οι κυβερνητικές προθέσεις για αυστηροποίηση των κριτηρίων απόδοσης ιθαγένειας έγιναν σαφείς, αφού έβαλαν φρένο στις διαδικασίες επίσπευσης που είχαν οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ στην συνέχεια η αρμοδιότητα υπογραφής των αιτημάτων ιθαγένειας που κρίθηκαν βάσιμα πέρασε στα χέρια του Υπουργού Επικρατείας  Τ. Θεοδωρικάκου.

Παρά την ύπαρξη του συγκεκριμένου πλαισίου που καθυστερεί την παροχή ιθαγένειας με κυβερνητική ευθύνη ο Τ. Θεοδωρικάκος προέταξε σήμερα στην συνέντευξη του, την ανάγκη αποφυγής της κρατικής γραφειοκρατίας αναφέροντας ότι «το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός προχώρησε και σε αναφορές σχετικά με τον εκλογικό νόμο, μιλώντας για «τακτοποίηση» του εντός 6μηνου, αφού η εφαρμογή της απλής αναλογικής κρίνεται «ιδεοληπτική» και «καταστροφική» για την τοπική αυτοδιοίκηση.