Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στην απεργία συμμετέχουν κρατούμενοι και κρατούμενες σε τουλάχιστον 17 πολιτείες της χώρας. Η απεργία οργανώθηκε από μέλη της ομάδας Jailhouse Lawyers Speak, μιας ομάδας φυλακισμένων που παρέχουν αμοιβαία βοήθεια και νομική κατάρτιση σε άλλους φυλακισμένους.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η συλλογικότητα, τονίζεται ότι  «Βασικά, πρόκειται για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι φυλακισμένοι καταλαβαίνουν ότι αντιμετωπίζονται ως ζώα. Οι φυλακές στις ΗΠΑ είναι εμπόλεμες ζώνες. Καθημερινά, κρατούμενοι βλάπτονται λόγω των συνθηκών περιορισμού. Ηια κάποιους από μας είναι σαν να είμαστε ήδη νεκροί, οπότε τι έχουμε να χάσουμε;»

Όπως αναφέρει το telesur, κάθε μέρα, πάνω από 800.000 φυλακισμένοι αναγκάζονται να εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την εργασία τους αυτή, ο τζίρος στις βιομηχανίες ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, με τους φυλακισμένους να αμείβονται σε μερικές πολιτείες με μόλις τέσσερα σεντς την ώρα.

Τα αιτήματα της απεργίας είναι δέκα, περιγράφονται στο φυλλάδιο της Jailhouse Lawyers Speak και είναι συγκεκριμένα:

 • Άμεσες βελτιώσεις στις συνθήκες των φυλακών και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων ανδρών και γυναικών.
 • Άμεση λήξη της δουλείας στη φυλακή. Σε όλα τα άτομα που φυλακίζονται σε οποιονδήποτε τόπο κράτησης υπό τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να καταβάλλεται ο μισθός που ισχύει στην πολιτεία ή την επικράτειά τους για την εργασία τους.
 • Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση των δικαστικών διώξεων πρέπει να ανακληθεί, επιτρέποντας στους κρατούμενους να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
 • Ο νόμος περί αθέτησης των ποινών και ο νόμος περί μεταρρύθμισης των ποινών πρέπει να ακυρωθούν, έτσι ώστε οι κρατούμενοι να έχουν τη δυνατότητα αποκατάστασης και υφ’ όρον απόλυσης. Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να καταδικάζεται σε θάνατο μέσω της φυλάκισης ή να εκτίει ποινή χωρίς πιθανότητα υφ’ όρον απόλυσης.
 • Άμεσο τέλος των ρατσιστικών υπερβολικών ποινών, των υπερβολικών καταδικών και των απορρίψεων για υφ’ όρον απόλυση σε μαύρους και έγχρωμους. Να μην απορρίπτονται οι αιτήσεις για υφ’ όρον απόλυση στους μαύρους των οποίων τα θύματα ήταν λευκοί, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις νότιες πολιτείες.
 • Άμεσο τέλος των ρατσιστικών νόμων περί στήριξης συμμοριών που στοχεύουν στους μαύρους και στους έγχρωμους.
 • Σε κανέναν κρατούμενο δεν πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση σε προγράμματα αποκατάστασης στον τόπο κράτησής του με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για βίαιο παραβάτη.
 • Οι κρατικές φυλακές πρέπει χρηματοδοτούνται, ειδικά για να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες αποκατάστασης.
 • Οι επιχορηγήσεις Pell Grants πρέπει να επανέρθουν σε όλες τις πολιτείες και τις επικράτειες των ΗΠΑ.
 • Να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ψήφου όλων των εγκλείστων πολιτών που εκτίουν ποινές φυλάκισης, των υποδίκων και των αποκαλούμενων «πρώην εγκληματιών”. Απαιτούμε την εκπροσώπηση. Όλες οι φωνές μετράνε.

Ενώ οι δράσεις της απεργίας θα είναι οι εξής:

 • ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Οι κρατούμενοι θα απέχουν από τις θέσεις εργασίας τους. Κάθε τόπος κράτησης θα καθορίσει πόσο καιρό θα διαρκέσει η απεργία του. Ορισμένες από αυτές τις απεργίες μπορεί να διαμορφώνονται σε μια τοπική λίστα αιτημάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών και στη μείωση της βλάβης μέσα στη φυλακή.
 • SIT-INS: Σε ορισμένες φυλακές, οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες θα συμμετέχουν σε ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίας.
 • ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ: Κρατούμενοι και κρατούμενες θα σταματήσουν τις δαπάνες μέσα στις φυλακές.
 • ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ: Κρατούμενοι και κρατούμενες θα αρνούνται το φαγητό.


(Η μετάφραση του φυλλαδίου έγινε από το katargisifylakwn.espivblogs.net)