Την ώρα που στις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ το Σάββατο και την Κυριακή οι συνολικοί θάνατοι ανθρώπων από κορονοϊό έφτασαν τους 211, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλέστηκε τον δείκτη που έχει φτιάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που μετρά πόσο καλά η άσχημα πηγαίνει κάθε χώρα με σκοπό να αναφερθεί σε στοιχεία για θανάτους ανά εκατομμύριο πανηγυρίζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας.

«Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, το Βέλγιο είχε 1.323 ανά εκατομμύριο, η Ισπανία 898, η Ιταλία 793 ανά εκατομμύριο, η Γαλλία 693, η Τσεχία 644 ανά εκατομμύριο, η Σουηδία 616, η Ολλανδία 501, η Ρουμανία 495 και η Ελλάδα 125 ανά εκατομμύριο. Είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός τονίζοντας ότι «πανηγυρίζουμε ότι είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο».

Στη συνέχεια, σε πολύ υψηλούς τόνους επανέλαβε τα στοιχεία που κατέθεσε για την επίδοση της Ελλάδας και συμπλήρωσε «γιατί σώσαμε ανθρώπους» απέναντι σε ερώτηση για το αν πανηγυρίζει για τους θανάτους.

Σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με ενσωματωμένα τα στοιχεία της Κυριακής, είναι 157 και όχι 123 όπως υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα, δυστυχώς η τάση της χώρας είναι ιδιαίτερα ανοδική σε συγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Ενδεικτικά, την Κυριακή, η Ελλάδα σημείωσε τον 11ο χειρότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη και 19ο παγκοσμίως, ανεξαρτήτως του πληθυσμού, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα του Σαββάτου.

Όλα τα σχετικά στοιχεία μπορούν να βρεθούν εδώ

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί πριν από λίγες ημέρες και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, τονίζοντας σε ανάρτηση -όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1000- πως «έχουμε από τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ σε ότι αφορά θανάτους από κορονοϊό ανά εκατομμύριο».

«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα απ’ όλα, σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων σε ερώτηση για τον τρόπο άρσης του Lockdown τον Δεκέμβριο.

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική “που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα”, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι συμμερίζεται «απόλυτα όλη την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνέουν και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάνει μεγάλες αγορές για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση των εορτών και είναι φυσιολογικό να θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εποχικά προϊόντα. Ωστόσο ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν».

Σχετικά με το το clickaway ο υπουργός δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. «Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».