Περισσότερα από 1.800 γουνοφόρα ζώα, προερχόμενα όλα από την ίδια φάρμα εκτροφής στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί από χθες με ευθανασία, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Στην περιοχή της δυτική Μακεδονίας συνολικά λειτουργούν 84 τέτοιες φάρμες και ο αριθμός των μινκ υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο. Σε ό,τι αφορά στα ζώα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό στο Βόιο Κοζάνης, πολλά από αυτά κατέληξαν, ενώ άλλα ήδη παρουσιάζουν συμπτώματα.
Συνολικά, τα μινκ της συγκεκριμένης φάρμας που θα θανατωθούν ανέρχονται σε 2.500, τα οποία στη συνέχεια θάβονται σε υγειονομική τάφρο, που έχει ανοιχτεί για αυτόν τον σκοπό δίπλα στον χώρο του εκτροφείου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλο Καντζόγλου, δείγματα ελήφθησαν και από άλλες τέσσερις φάρμες στην περιοχή του Βοΐου, στις οποίες εκτρέφονται συνολικά περί τα 38.000 ζώα (περίπου 25.000, 1.000, 6.000 και 5.000 αντίστοιχα) και τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.
«Στη μία από τις τέσσερις φάρμες είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουμε προσβολή, γιατί τα γουνοφόρα ζώα εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ στις άλλες τρεις οι έλεγχοι έγιναν και τα δείγματα ελήφθησαν επειδή βρέθηκαν θετικοί ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει πλήρως μόνο όταν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.
Σύμφωνα με τον κ. Καντζόγλου, στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν πάνω από 80 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, εκ των οποίων περίπου 45 στην περιοχή του Βοΐου, 35 στην Καστοριά και λίγες στα Γρεβενά.
Την Παρασκευή πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του κορονοϊού στα ζώα που εξετάστηκαν, ωστόσο η διαδικασία συνεχίζεται». «Θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης, που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.
Στις 4 Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων.