Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε 1.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των ταραχών, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η αστυνομία κατέστειλε βάναυσα τις κουρδικές διαδηλώσεις. “Αυτή η κλιμάκωση της βίας πρέπει να σταματήσει αμέσως, όλοι πρέπει να συμβάλουν για τον τερματισμό αυτών των περιστατικών”, δήλωσε ο υπουργός.


 
Ταραχές ξέσπασαν και κατά τη χθεσινή νύκτα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας , και κυρίως στο Γκαζίαντεπ, όπου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα περισσότερα από τα θύματα στα οποία αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε κούρδους ακτιβιστές προσκείμενους στο PKK και υποστηρικτές εθνικιστικών και ισλαμιστικών οργάνωσεων (όπως είναι η τουρκική Χεζμπολάχ).
 

Το 40% του Κομπάνι ελέγχει ο ISIS

Στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται το 40% του εδάφους της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές φέρονται να ελέγχουν και τμήμα των διοικητικών κτηρίων της πόλης, ακόμη και στη συνοικία με τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι μάχες μαίνονται γύρω από το “τετράγωνο ασφαλείας”, μετά την κατάληψη χθες, Πέμπτη, του κτιρίου των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας όπου οι τζιχαντιστές έχουν οχυρωθεί σήμερα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 
“Γίνονται συγκρούσεις ανατολικά και νοτιοανατολικά του τετραγώνου ασφαλείας”, διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μκο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
 
Το εν λόγω “τετράγωνο ασφαλείας” βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.
 
“Οι τζιχαντιστές επιχειρούν να φθάσουν πάση θυσία στο μεθοριακό πέρασμα με την Τουρκία περικυκλώνοντας τη βόρεια πλευρά”, διευκρινίζει ο Αμπντέλ Ραχμάν.
 
Καθώς απειλούνται από τα πλήγματα του συνασπισμού και δεν μετακινούνται πλέον σε φάλαγγες, “οι τζιχαντιστές μεταφέρουν τώρα τα πυρομαχικά προς το Κομπάνι πάνω σε μοτοσικλέτες”, επισημαίνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την Πέμπτη εννέα αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους γύρω από την εμπόλεμη ζώνη της πόλης Κομπάνι στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση, έξι από τις αεροπορικές επιδρομές έπληξαν μια μεγάλη μονάδα του Ισλαμικού Κράτους νότια του Κομπάνι καταστρέφοντας δύο κτήρια τα οποία κατείχαν οι τζιχαντιστές καθώς επίσης ένα άρμα μάχης και ένα βαρέως τύπου πολυβόλο.

Από τη Δευτέρα, το Κομπάνι, γνωστό και με την αραβική ονομασία Άιν αλ-Άραμπ, είναι το θέατρο λυσσαλέων οδομαχιών. Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εντούτοις δυσμενής για τους Κούρδους, καθώς το ΙΚ έχει στην κατοχή του τεθωρακισμένα οχήματα και εξελιγμένα όπλα.

Αμερικανική πίεση για εμπλοκή της Άγκυρας

Στρατιωτική ομάδα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα για συνομιλίες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πίεσης προς την Τουρκία, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Η αμερικανική στρατιωτική ομάδα θα επισκεφθεί την Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις αυτές σε στρατιωτικό επίπεδο» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

Δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι έχουν ήδη συζητήσει τις τελευταίες ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα την «επείγουσα και έγκαιρη δράση» που πρέπει να ληφθεί από κοινού με την Τουρκία κατά της εξάπλωσης της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.