Τους 5.000 ξεπερνούν οι νεκροί της 9μηνης εξέγερσης στη Συρία σύμφωνα με την επικεφαλής του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Navi Pillay. Από αυτούς τουλάχιστον 4000 είναι οι νεκροί των τελευταίων εβδομάδων. Η Pillay πρότεινε την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για διενέργεια έρευνας περί τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει «να μιλήσει ξεκάθαρα, με μια φωνή. Πρέπει να ληφθούν άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα με συνολικό και αποφασιστικό τρόπο, προκειμένου να προστατευθούν οι Σύριοι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η  Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Οι συριακές Αρχές έχουν δηλώσει ότι περισσότερα από 1.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, τους τελευταίους 9 μήνες.

Ανάμεσα στους χιλιάδες νεκρούς τουλάχιστον 300 είναι παιδιά ενώ σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται και όσοι βρίσκονται αιχμάλωτοι. Η Πρέσβης των ΗΠΑ, Susan Rice, κατά την ενημέρωση της Pillay υπογράμμισε το επείγον της παρούσης κατάστασης: «Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσαν ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρά τα μέτρα που έλαβαν ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Τουρκία πρέπει να γίνουν και άλλα σταθερά βήματα προκειμένου να μπει ένα τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη αργήσει». Ισχυρή αντίδραση θέλουν επίσης η Γαλλία, η Βρετανία και η Πορτογαλία.

Πριν από ένα μήνα η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο στην πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που υποστήριζαν και οι ΗΠΑ. Ο Ρώσος Πρέσβης, Bitaly Churkin, υποστήριξε την απόφαση της χώρας του λέγοντα: «Ο μόνος τρόπος ομαλοποίησης της κατάστασης στην Συρία είναι μέσω πολιτικών εσωτερικών εξελίξεων και διαδικασιών».