Με μεγάλα κενά στις σχολικές μονάδες φαίνεται πως ξεκίνησε η σχολική χρονιά σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδία τη Πέμπτη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 8.000. Τα περισσότερα κενά αφορούν δασκάλους και παράλληλη στήριξη. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην καθαριότητα των εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την κάλυψη όλων των θέσεων και για πλήρη απασχόληση καθαριστριών και καθαριστών.

Επίσης όπως σημείωσε η ΔΟΕ, στα αστικά κέντρα οι χώροι καραντίνας για τυχόν κρούσματα μεταξύ των μαθητών, είναι ανύπαρκτοι.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία εξέφρασε για μια ακόμη φορά την έντονη ανησυχία της για τα τμήματα με έως και 25 μαθητές Η ΔΟΕ επανέλαβε την ανησυχία της για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

«Οι εκπαιδευτικοί για μία ακόμη φορά έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες που τους υπερβαίνουν. Το υπουργείο μετακυλίει ευθύνες στην πλάτη των εκπαιδευτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.

Αναφορικά δε, με τα γυμνάσια και λύκεια, δεν υπάρχει σαφής εικόνα, ωστόσο η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για μεγάλα κενά που σε ορισμένες περιοχές φτάνουν έως και το 20% σε ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων.

Η Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών

Το υπουργείο από πλευράς του δεν έχει δώσει στοιχεία για τα κενά στα σχολεία αν και σύμφωνα με πηγές που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ζητηθεί αυτά να αναρτηθούν στο σύστημα MySchool.

Σε κάθε περίπτωση η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας τη Πέμπτη στην ΕΡΤ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «θα προχωρήσουμε άμεσα, ίσως και αύριο, στη δεύτερη φάση προσλήψεων».

Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν ανησυχία, καθώς από το υπουργείο φέρεται να ζητήθηκαν από τις σχολικές μονάδες να παρουσιαστούν τα κενά που υπάρχουν έως και τις 11 Σεπτεμβρίου και όχι εκείνα που αναδείχθηκαν τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων, πραγμα το οποίο πιθανόν να σημάνει μειωμένες προσλήψεις.