Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, βάσει έρευνας από τις καταγγελίες καταναλωτών που δέχτηκε το τελευταίο εξάμηνο, προκύπτει ότι πάνω από 1 στους 5 (22%) αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς τηλεφωνίας (σταθερής/κινητής). Στο πρόβλημα προστίθεται και η απροθυμία των εταιρειών να συναινέσουν σε τμηματικές καταβολές για την εξόφληση των ποσών που χρωστούνται. Μάλιστα, αναφέρεται, στο 32% των περιπτώσεων οι εταιρείες αγνοούν το αίτημα του συνδρομητή για διακοπή σύνδεσης, αρνούνται, καταχρηστικά, τη λήξη του συμβολαίου, θέτουν φραγή και συνεχίζουν να χρεώνουν πάγια, απαιτώντας ολοσχερή εξόφληση, με αποτέλεσμα, αφενός η οφειλή να διογκώνεται και αφετέρου να στερείται ο καταναλωτής τη χρήση της υπηρεσίας. Η οργάνωση θεωρεί ότι χρειάζεται να γίνει παρέμβαση θεσμικά, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν είναι σε θέση, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (ανεργία, μειώσεις μισθών-συντάξεων κ.λπ.) να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, το τελευταίο εξάμηνο, από το σύνολο των καταγγελιών που δέχτηκε, το 66% αφορά σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ το 34% προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τραπεζικός τομέας που διατηρεί την πρώτη θέση στις καταγγελίες).
 
Όπως ανακοίνωσε χθες, τα προβλήματα που καταγγέλθηκαν στην ιδιωτική ασφάλιση αφορούν σε ποσοστά:
 
– 60% αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις ασφαλίστρων στα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και σε διψήφια ποσοστά.
 
– 12% άρνηση καταβολής αποζημίωσης.
 
– 11% εφαρμογή “νέας πρακτικής” με καταχρηστική και παράνομη ακύρωση συμβολαίων.
 
– 7% εξαγορά/λήξη συμβολαίων ζωής.
 
– 6% ασφαλισμένοι σε εταιρείες που έκλεισαν (“Ασπίς” και Commercial Value).
 
– 4% διάφορα.
 
Οι καταγγελίες που έγιναν την ίδια περίοδο στην ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας αφορούν σε ποσοστά:
 
– 40% καταχρηστικές/υπέρογκες χρεώσεις (κυρίως μέσω mobile internet και smartophones, αλλά και χρεώσεις από 5ψήφια νούμερα, τέλη ενεργοποίησης, ποινές διακοπής συμβολαίου κ.ά.). Στο 20% των περιπτώσεων που ο καταναλωτής ζήτησε αμφισβήτηση χρεώσεων, οι εταιρείες προχώρησαν σε φραγή σύνδεσης.
 
– 28% πλημμελή παροχή υπηρεσιών.
 
– 22% ελλιπή προσυμβατική ενημέρωση.
 
– 22% αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών.