Το «νέο διευρυμένο σχέδιο αστυνόμευσης» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, κάνοντας λόγο για «ομάδες πάνοπλων αστυνομικών», οι οποίοι θα φορούν μαύρα ρούχα και θα φέρουν την επωνυμία «Μαύροι Πάνθηρες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν ήδη δημιουργηθεί τέσσερις ομάδες των πέντε αστυνομικών, οι οποίοι διαθέτουν βαρύ οπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, νυχτερινές διόπτρες, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών που θα απαρτίζουν τις ομάδες αυτές αναμένεται να διπλασιαστεί άμεσα. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι αστυνομικοί με τα μαύρα ρούχα και τον βαρύ οπλισμό θα «βρίσκονται διαρκώς εκτός οχήματος, με στόχο την αποτρεπτικά επιβλητική παρουσία τους και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας σε όσους τους βλέπουν».

«Η κάθε ομάδα αλλάζει τόπους παρουσίας ανά 3 ώρες, δηλαδή τουλάχιστον 2 σημεία της πόλης ανά βάρδια. Σημεία «προτεραιότητας» είναι: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μουσείο Ακρόπολης, Λόφος Φιλοπάππου, Παναθηναϊκό Στάδιο, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Πλατεία Συντάγματος, Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη, Ερμού-Καπνικαρέα, Πλατεία Μοναστηρακίου» αναφέρει σχετικά με τα πεδία δράσης τους το δημοσίευμα. Ακόμα, αναφέρεται πως του «κομάντο» που βγάζει στους αθηναϊκούς δρόμους η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνοδεύουν και «κλειστά φορτηγάκια».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι «Μαύροι Πάνθηρες» θα κάνουν περιπολίες σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όπως και σε σταθμούς του μετρό. Όπως αναφέρεται, τα στελέχη της Ασφάλειας θα αναπτύξουν δίκτυο πληροφοριών έχοντας πρόσβαση στα κέντρα ελέγχου καμερών του Μετρό «για να χαρτογραφήσουν τις δράσεις εγκληματικών ομάδων» που κινούνται στα μέρη αυτά.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντίστοιχες ομάδες αστυνομικών με βαρύ οπλισμό έκαναν ήδη την εμφάνισή τους: