«Δεν είναι ''παράλληλο πρόγραμμα'', είναι ένα πρόγραμμα απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία του τρίτου μνημονίου και των προηγούμενων μνημονίων», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ. Παράλληλα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο, πέρα από τις «παροχές» – που δεν αποτελούν ούτε ψίχουλα – περιέχει όλο εκείνον τον σκελετό, μέσα από τον οποίο θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της Υγείας στο επόμενο μνημόνιο που θα υπογραφεί – είτε όταν η κυβέρνηση πάρει καλό βαθμό στην αξιολόγηση, είτε για τη λεγόμενη ρύθμιση του χρέους.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι όντως το νομοσχέδιο έχει «ταξικό πρόσημο» όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αυτό το «ταξικό πρόσημο» είναι αντιδραστικό. Όπως εξήγησε, όταν η συγκυβέρνηση μιλάει για «κοινωνική ανισότητα» το κάνει για να διαιρέσει τον εργαζόμενο που παίρνει 800 ευρώ με τον εργαζόμενο που παίρνει 400 ευρώ. «Θα βάζετε να πληρώνει ο χαμηλόμισθος αυτόν που δεν έχει τίποτα», είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει ο λαός τις απαιτήσεις του και να ρίξει την μεγάλη του πλειοψηφία στη λογική του πτωχοκομείου και των συσσιτίων.

Αναφερόμενη στα 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για 2,5 με 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους, υπογράμμισε ότι δεν είναι «ούτε ψίχουλα», προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων δεν μπορεί να πληρώνει ούτε τα φάρμακα του.

Αναφερόμενη στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, πως η λιτότητα αποτελεί παρένθεση, τόνισε ότι προϋπόθεση για τις επενδύσεις είναι να ζει ο λαός σε συνθήκες πτωχοκομείου. Όπως είπε, «ο επενδυτής δεν κοιτάζει μόνο την φτηνή εργατική δύναμη, έχει και άλλες δεσμεύσεις: περιβαλλοντολογικές, μέχρι και δεσμεύσεις στρατιωτικών υποχρεώσεων σε πολέμους κλπ». Τέλος, ανέφερε ότι κοινωνική πολιτική, σύγχρονη και δωρεάν για όλο το λαό, δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, γιατί αυτό δεν έγινε ούτε στις συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού.