Εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη κοινωνική απομόνωση που συνδέεται με την ψηφιακή εποχή, υπογραμμίζοντας ότι οι διαδικτυακές επαφές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματική ανθρώπινη επικοινωνία. «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ανθρώπινη επαφή», ανέφερε, προτρέποντας τους νέους να μην εγκλωβίζονται στον επιφανειακό κόσμο των οθονών και των αλγορίθμων.
Τους κάλεσε να κοιτάζονται στα μάτια, να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου και να μοιράζονται από κοντά τις δυσκολίες και τις χαρές της ζωής.
Ο πάπας αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη εκκοσμίκευση και στη μειωμένη απήχηση της θρησκείας, καλώντας τους νέους της Ουρουγουάης να μη θεωρούν τα παιδιά βάρος και να αντιμετωπίζουν με θάρρος την προοπτική του γάμου και της δημιουργίας οικογένειας.
Έμφαση στην υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
Το ζήτημα των τεχνολογικών μετασχηματισμών και της τεχνητής νοημοσύνης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Λέοντα ΙΔ΄ με πανεπιστημιακούς, φοιτητές και εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης, στο Μοντεβιδέο.
Ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν επείγουσα ανάγκη να συμβάλουν στην ορθολογική και υπεύθυνη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, διασφαλίζοντας ότι ο άνθρωπος θα παραμένει στο επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου.
«Είναι επείγουσα ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, να συμβάλει στη συνετή χρήση των τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας τον άνθρωπο πάνω από τους αλγορίθμους και εναρμονίζοντας την τεχνική, συναισθηματική, πνευματική και οικολογική νοημοσύνη», σημείωσε.
Επίσκεψη σε μία από τις φτωχότερες συνοικίες του Μοντεβιδέο
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πάπας μετέβη επίσης στη συνοικία Κασαβάγιε, μία από τις φτωχότερες περιοχές του Μοντεβιδέο, όπου καταγράφονται υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας.
Επισκέφθηκε την εκκλησία της Παναγίας της Γουαδελούπης, όπου αναφέρθηκε στις σημαντικές φυσικές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ζήτησε μεγαλύτερη μέριμνα για τα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.
«Σε μια χώρα τόσο πλούσια σε πόρους όσο η Ουρουγουάη, κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να πηγαίνει για ύπνο πεινασμένο ή να στερείται το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εκπαίδευση και ένα αξιοπρεπές μέλλον εξαιτίας της ανασφάλειας στους δρόμους», ανέφερε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι κανένα παιδί δεν θα πρέπει να εκτίθεται σε βία που μπορεί να του κοστίσει τη ζωή. Αργότερα, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε οίκο φιλοξενίας ηλικιωμένων ιερέων στο Μοντεβιδέο.
40.000 πιστοί στη λειτουργία στην πόλη Παϊσαντού
Στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας περιλαμβανόταν και υπαίθρια λειτουργία στην πόλη Παϊσαντού, κοντά στα σύνορα με την Αργεντινή, στην οποία συμμετείχαν περίπου 40.000 πιστοί. Χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν για την περίσταση από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πάπας αναφέρθηκε στην παραδοσιακή κουλτούρα κατανάλωσης μάτε, του δημοφιλούς αφεψήματος της περιοχής, αναδεικνύοντάς το ως σύμβολο συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
«Το μάτε δεν είναι απλώς ένα ποτό. Είναι ένα συγκεκριμένο σύμβολο συνάντησης, μοιράσματος, συζήτησης και ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο σύγχρονος κόσμος χρειάζεται περισσότερη αδελφοσύνη και φιλία και λιγότερα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους.