Από την αρχή του 2015 και μέχρι σήμερα, τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν καταβάλει για τέλη χρήσης και φόρο διαφήμισης 70 εκατομμύρια ευρώ, έναν φόρο που αν και είχε ψηφιστεί δεν είχε καταλογιστεί στο παρελθόν, είπε ο Ν.Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ενώ ανέφερε ότι «δεν ισχύει ότι τα κανάλια δεν πληρώνουν» με αυτή την κυβέρνηση.  Αν δεν είχε σταματήσει η προσπάθεια για τις νέες άδειες, θα είχαν προστεθεί 250 εκατ. ευρώ ακόμη, όπως σημείωσε, και «θα είχαμε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τους υπερθεματιστές αυτής της διαδικασίας «θα επιστραφούν αυτές τις ημέρες, αφού συμψηφιστούν πρώτα με όποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις», διευκρίνισε ο Ν.Παππάς.

Όσον αφορά τη νέα διαδικασία αδειοδότησης που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το ΕΣΡ, μετά τη συγκρότησή του, ο Ν.Παππάς σημείωσε ότι ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν τοποθετηθεί, όπως και η ΝΔ, στην οποία καταλόγισε ότι βάζει προσκόματα για να καθυστερήσει η κατάσταση.
 

Χαώδης η απόσταση στις εκτιμήσεις


Στο μέτωπο της αξιολόγησης, πλέον αμφισβητείται ανοιχτά και σε κορυφαίο επίπεδο η ικανότητα του ΔΝΤ να καταγράφει σωστά τα μεγέθη και να κάνει εκτιμήσεις όσον αφορά την ελληνική οικονομία, σημείωσε ο Ν. Παππάς,ε νώ μένει πλέον να δημοσιοποιηθεί η σχετική έκθεση σε λίγα 24ωρα. «Θα πρέπει πλέον να γίνει μία ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση, στη βάση ποιων εκτιμήσεων γίνεται ο διάλογος» με τους δανειστές, καθώς είναι «χαώδης η απόσταση στις εκτιμήσεις … δεν μπορεί η κουβέντα να γίνεται στον αέρα», σημείωσε ο Ν.Παππάς.

«Προειδοποιώ τα τρολ της ΝΔ, η Ελλάδα δεν εγείρει θέμα ΔΝΤ, το κάνει το ίδιο το Ταμείο» αμφισβητώντας την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όταν καταστατικά εμπλέκεται μόνο σε περιπτώσεις που αυτό είναι βιώσιμο, προσέθεσε. Οι οπαδοί της παρουσίας του ΔΝΤ υποστήριζαν ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, συνέχισε ο ίδιος, όμως η τεχνογνωσία του, η ικανότητά του να μετρά αμφισβητείται και η ελάφρυνση του χρέους ξεκίνησε χωρίς αυτό να είναι εντός.

Η συζήτηση αυτή θα γίνει ανοιχτά και δημόσια, θα κληθούν να τοποθετηθούν όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό πρόβλημα για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, υπογράμμισε. Υπενθύμισε εξάλλου τη δήλωση Ρέγκλινγκ για την «πάρα πολύ καλή» πορεία της Ελλάδας ως προς την επίτευξη των στόχων, εκτιμώντας ότι «άνοιξε το παράθυρο για παρουσία του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση … ένας παρατηρητής θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι πρόκειται για μήνυμα ότι “δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σας”» προς το ΔΝΤ, όπως είπε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση», διαβεβαίωσε, καθώς η κυβέρνηση αναπτύσσει σειρά διπλωματικών και άλλων κινήσεων, όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Σαν αποτέλεσμα της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και των πολιτικών του επιλογών και κινήσεων, υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην καρδιά της Ευρώπης και τη Γερμανία, όπου πλέον οι Σοσιαλιστές «αναστοχάζονται μήπως ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι η διέξοδος … κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό θα γινόταν χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ, τις νίκες του, τις αντοχές, τις οικονομικές επιτυχίες … το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην Ευρώπη δεν θα αμφισβητείτο», τόνισε ο Ν.Παππάς.
 

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση πως θα θα αποπληρωθούν οι οφειλές τους
 

Σχολιάζοντας την συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο Ν.Παππάς μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρουν θέση για το πώς θα αποπληρωθούν οι οφειλές τους και πρότεινε οι βουλευτές των κομμάτων να δώσουν μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης σε πάγια βάση, «τα στελέχη ως πρόσωπα να επωμιστούν το βάρος».
 
Θετική ήταν η αντίδρασή του σε ερώτηση για πιθανή νομοθετική παρέμβαση για τα χρέη των κομμάτων, καθώς όπως εκτίμησε «είναι λογικό να υπάρχει προσδοκία θωράκισης του θεσμικού πλαισίου, θα πρέπει να το κοιτάξουμε με πολύ μεγάλη ζέση και επισπεύδοντας τις διαδικασίες».