Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως έχουν επίγνωση των ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, για τις ασκήσεις των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στην Κω. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η άσκηση των αλεξιπτωτιστών συνιστά παραβίαση της ειρηνευτικής συνθήκης του 1947 στο Παρίσι, που απαγορεύει όλες τις εν λόγω εκπαιδεύσεις στο νησί.
 
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε ανώνυμη πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, που επιβεβαιώνει την προγραμματισμένη άσκηση που περιλαμβάνει αλεξιπτωτιστές. «Η προγραμματισμένη εκπαίδευση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν πρόκειται να σταματήσει» φέρεται να δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει δράση, «εάν χρειαστεί».
 
«Καλούμε τη γειτονική Ελλάδα να απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θέμα «παίζει πρώτο» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που πρόσκειται στον πρόεδρο Ερντογάν, κάνει ειδική αναφορά στα ρεπορτάζ ελληνικών μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη για την «προσεδάφιση» αλεξιπτωτιστών στο νησί της Κω, «παραβιάζοντας την ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού» που απαγορεύει την στρατιωτική δραστηριότητα στο νησί.