Το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί διαδικτυακά με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό μέσα από την πλατφόρμα cinesquare.net από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. «Φέτος η πρόσβαση σε όλες τις προβολές θα είναι δωρεάν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο σινεφίλ κοινό όλης της Ελλάδας και όχι μόνο της Αθήνας, να απολαύσει πολύ και καλό σινεμά» υπογραμμίζει η διοργάνωση.

«Παράδεισος στη Δύση;»

Αφιέρωμα στις «εικόνες αυτής της πολύ πρόσφατης μετανάστευσης, για την οποία δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει (εξαιτίας της απαράδεκτης άρνησης ορισμένων κρατών) να βρει μια δίκαιη και ανθρωπιστική λύση» μέσα από τα μάτια των Ελλήνων σκηνοθετών, καθώς «οι Έλληνες γνωρίζουμε εδώ και δύο αιώνες από μετανάστευση. Η φτώχεια, η ανεργία, αλλά και, αργότερα, λόγοι πολιτικοί, οδήγησαν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, ενός υποτιθέμενου Παραδείσου, μιας Γης της Επαγγελίας», όπως υπογραμμίζει η οργάνωση.

Το φετινό Πανόραμα με τίτλο «Παράδεισος στη Δύση;» πραγματεύεται διαχρονικά το ζήτημα της μετανάστευσης μέσα από την παρουσίαση όλων των διαφορετικών τρόπων, με τους οποίους έχει επηρεάσει την κοινωνία. Οκτώ ταινίες -μυθοπλασίας καθώς και ντοκιμαντέρ- επικεντρωμένες στα hotspots της Ειδομένης και τη Μόριας, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και τη σκληρή καθημερινότητα τους στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, επίσης, αναμένεται να παρουσιαστούν ακόμα 3 αφιερώματα σε ελληνικές ταινίες που δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, στο έργο του Γάλλου δημιουργού, Eric Rohmer, καθώς κι ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του Τάκη Κανελλόπουλου.

Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες, τα αφιερώματα και το Φεστιβάλ.