Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής», ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε για τους στόχους που θέτει το κόμμα, μπαίνοντας στον δεύτερο αιώνα ύπαρξης του ,  απαντώντας ότι παραμένουν πιστοί «στις  ίδιες αξίες και αρχές και με στόχο να απολαύσει ο λαός μας και τα παιδιά του την ζωή που έχουν ανάγκη είναι “ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα, προσθέτοντας πως μελετούν συλλογικά την ιστορία τους.

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μελετάει συλλογικά την ιστορία του με σεβασμό και υπερηφάνεια για τους χιλιάδες αγωνιστές που βγήκαν από τα σπλάχνα του και έγραψαν αυτή την Ιστορία. Μάλιστα σε λίγες μέρες θα εκδοθεί το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο από την ίδρυση του Κόμματος έως το 1949. Αυτή η μελέτη μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και αδυναμίες, ανεπάρκειες στη στρατηγική του Κόμματος που δεν τις προσεγγίζουμε αποκομμένες από τη συνολική ιστορία και πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς. Και ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν μελετά τη δική του ιστορία, όλα τα άλλα αστικά κόμματα -και όχι μόνο- ασχολούνται με την Ιστορία του ΚΚΕ για να τη διαστρεβλώσουν, είτε μέσω του χοντροκομμένου αντικομμουνισμού είτε με πιο ύπουλο τρόπο, προσπαθώντας να την οικειοποιηθούν.

Η ηρωική πορεία ενός αιώνα του ΚΚΕ και η συνέχεια σήμερα με τις ίδιες πυξίδες, τις ίδιες αξίες και αρχές και με στόχο να απολαύσει ο λαός μας και τα παιδιά του την ζωή που έχουν ανάγκη είναι «ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα». Η μεγαλύτερη προσφορά του ΚΚΕ που δείχνει ότι είναι και σήμερα εγγύηση για τα εργατικά λαϊκά στρώματα είναι ότι σε όλες τις συνθήκες, στις ανοδικές – μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης αλλά και σε συνθήκες της υποχώρησης όπως τις σημερινές, υπερασπίστηκε με σθένος, αγώνες και θυσίες ότι το «τέλος της ιστορίας» δεν βρίσκεται σίγουρα στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Ότι την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός με τη δράση του, παλεύοντας για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

«Έγιναν λάθη, δεν προδώσαμε τον λαό»

Ερωτηθείς για τα λάθη που έκανε ιστορικά το ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε πως «δεν ήταν από επιλογή να προδοθεί ο λαός, από δειλία ή από φόβο». Αναγνώρισε τις στρατηγικές αδυναμίες που δεν εκτιμήθηκαν έγκαιρα και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πατά πλέον στα ιστορικά διδάγματα και έχει αποκτήσει επεξεργασμένη στρατηγική και νέο πρόγραμμα.

«Θα έχετε σίγουρα ακουστά το “λάθη δεν κάνει, όποιος δεν κάνει τίποτα” κι ασφαλώς καθ’ όλη αυτή την εκατοντάχρονη δράση μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα γνωρίσαμε και ήττες, υπήρξαν στιγμές που δεν καταφέραμε, ως Κόμμα, να οδηγήσουμε τον αγώνα του λαού μας στην τελική νίκη. Λάθη έγιναν. Δεν ήταν όμως λάθη από επιλογή να προδοθεί ο λαός, από δειλία ή από φόβο. Υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες στην ίδια την στρατηγική μας, επηρέασαν αρνητικά λαθεμένες επιλογές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, άλλοτε δεν εκτιμήθηκαν έγκαιρα και σωστά οι παγίδες του ταξικού εχθρού, εγχώριου και ξένου. Πάντως, σήμερα, γερά πατημένοι πλέον πάνω στην Ιστορία μας και τη συλλογική μελέτη της, έχουμε επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική, νέο πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύμπλευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ είχε προβλέψει έγκαιρα τον εναγκαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με την σοσιαλδημοκρατία από το 2012. Όπως επισήμανε, οι αποκαλυπτικές γονυκλισίες του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την πλήρη μετάλλαξη του  και τους ασπασμούς του με τους συνεργάτες του φιλελευθερισμού.

«Όχι μόνο την παρακολουθούμε, την είχαμε προβλέψει πολύ έγκαιρα. Θυμίζω τις προειδοποιήσεις μας για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2012 και του 2015. Κοιτάξτε, διαχρονικά η σοσιαλδημοκρατία, αλλά και δυνάμεις του ΕΛΚ, συνεργαζόταν με τον οπορτουνισμό και τον ευρωκομμουνισμό, σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα φυσικά, με σκοπό την προώθηση των πολιτικών που υπηρετούν τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του. Αλλά, οι πρόσφατες γονυκλισίες του κ. Τσίπρα στην αμαρτωλή γερμανική σοσιαλδημοκρατία ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές. Όχι μόνο δείχνουν την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ασπασμούς του με τους συνεργάτες του φιλελευθερισμού, όλους αυτούς δηλαδή που με τις πολιτικές τους θεριεύουν την ακροδεξιά και τον φασισμό, δηλώνοντας -θρασύτατα- πρόθυμοι δήθεν να τον αντιμετωπίσουν μετά».