Σύμφωνα με το APA o Φάιμαν εχει χάσει την υποστήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Οι κινήσεις του στο προσφυγικό, όπου ακολούθησε πολύ σκληρή στάση, αλλά και το αρνητικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, συνέβαλαν σε αυτήν την εικόνα.

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ θα διοριστεί προσωρινός καγκελάριος, σύμφωνα με την αυστριακή Προεδρία.

«Είμαι ευγνώμων για τη θητεία μου αυτά τα επτάμιση χρόνια και εύχομαι σε αυτόν που θα με διαδεχθεί καλή τύχη», δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. «Παραιτούμαι από το πόστο μου διότι δεν έχω πλέον την πλειοψηφική υποστήριξή από το κόμμα μου».

Η Αυστρία θα αλλάξει σελίδα μιας και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο ακροδεξιός Norbert Hofer επικράτησε με 36% και τα προγνωστικά δείχνουν πως θα είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας, καθώς αναμένεται να επικρατήσει του συνυποψηφίου του, Alexander Van der Bellen, του κόμματος των Πρασίνων.