Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η εξέλιξη ήρθε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των 11 τέως προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, εξαιρέθηκε αφενός από την εκκρεμή υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αφετέρου από την Επιτροπή Ασύλου.
 
Όπως αναφέρεται, μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ευγ. Μυλωνοπούλου δεν θα καθίσει στην έδρα του προέδρου κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενός εκ των Τούρκων στρατιωτικών στις 15 Φεβρουαρίου για το ζήτημα της χορήγησης ασύλου. Στη θέση της θα βρεθεί η πρόεδρος Εφετών, Μαρία Γκότση.
 
Ακόμη, την ίδια ημέρα αναμένεται να κάνει παρέμβαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα παρασταθούν ως συνήγοροι του Τούρκου ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
 
Υπενθυμίζεται πως η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϋμάν Οζκαϊνακσίμ, ενώ ακολούθως κατατέθηκε αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με σκοπό να παγώσει η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατατέθηκε και αίτηση ακύρωσης.
 
Στην πορεία, η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ' Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου και την Ευγ. Μυλωνοπούλου, η οποία ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση, ενόσω ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου, που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 στην Τουρκία.
 
Ωστόσο, η Ευγ. Μυλωνοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της από πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου και ως δικαστής, με προσωρινή διαταγή της, ανέστειλε την απόφαση χορήγησης ασύλου του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και ο στρατιωτικός οδηγείται εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.
 
Σημειώνεται πως η παραίτηση της προέδρου της Επιτροπής Ασύλου δεν έγινε δεκτή από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου λόγω κωλύματος. Αυτό δεν εμπόδισε 11 πρώην προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που στη συνέχει έγιναν 16, να εκδώσουν ανακοίνωση για τους χειρισμούς της Ευγ. Μυλωνοπούλου, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας, Δημήτρης Παξινός, άσκησε εντονότατη κριτική.
 
Μετά από όλα τα παραπάνω, η πρόεδρος Εφετών υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση του Τούρκου στρατιωτικού στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και δεύτερο αίτημα αυτοεξαίρεσης από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου. Ακολούθως, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης, καθώς δεκτό έγινε το αίτημα αυτοεξαίρεσης της και από την 7η Επιτροπή Ασύλου Προσφυγών.