Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Μαξίμ Ουέρτα, δήλωσε την παραίτηση του την Τετάρτη, μία εβδομάδα έπειτα από το διορισμό του από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Αιτία της παραίτησης φέρεται να είναι η δημοσιοποίηση από τοπικά μέσα της χώρας ότι ο εν λόγω υπουργός δεν είχε πληρώσει τους φόρους που του αναλογούσαν, όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, πριν από 10 χρόνια.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος έλαβε το χρίσμα του πρωθυπουργού της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και την ανατροπή του συντηρητικού επικεφαλής της κυβέρνησης.
 
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Μαδρίτη, τόνισε ότι έχει πληρώσει το πρόστιμο δύο φορές και σημείωσε ότι το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής των κριτηρίων υπολογισμού των φόρων. Τέλος, δήλωσε ότι είναι αθώος και σημείωσε ότι εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις εμπρόθεσμα, όπως αναφέρει το Reuters.

«Έχω πληρώσει το πρόστιμο δύο φορές, την πρώτη εκείνη την εποχή στο υπουργείο Οικονομικών (…) και το πληρώνω κι εδώ για δεύτερη φορά, έχοντας επίγνωση ότι η αθωότητα δεν αξίζει τίποτα μπροστά σε αυτό το πλήθος» κατέληξε.

 
Η εφημερίδα El Confidencial, τονίζει σε δημοσίευμα της πως ο Μ. Ουέρτα έχει αποφύγει να καταβάλει περισσότερα από 200.000 ευρώ προς το ισπανικό δημόσιο την περίοδο 2006 – 2008, όπως αναφέρει το Euronews.
 
Σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του κόμματος των Ποδέμος τόνισε ότι «δεν θα στηρίξουμε συμπεριφορές που μας θυμίζουν το Λαϊκό Κόμμα» του συντηρητικού Μ. Ραχόι, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.