Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης της Βουλγαρίας παραιτήθηκαν την Παρασκευή έπειτα από ένα σοβαρό οδικό δυστύχημα που είχε αποτέλεσμα 17 θανάτους. Πρόκειται για τους υπουργούς Μεταφορών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, οι οποίοι παραιτήθηκαν έπειτα από αίτημα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.
 
«Προφανώς δεν καταφέραμε να οργανώσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτή η τραγωδία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας.
 
Το απόγευμα του Σαββάτου, υπό καταρρακτώδη βροχή, ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε Βούλγαρους τουρίστες έπειτα από επίσκεψη σε μοναστήρι σε μια ορεινή περιοχή βόρεια της Σόφιας βγήκε από τον δρόμο και ανατράπηκε στην κοίτη ενός ποταμού. Δεκαεπτά επιβάτες σκοτώθηκαν και 21 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, τέσσερις από τους οποίους παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση. Ειδικοί διαπίστωσαν ότι το οδόστρωμα στην περιοχή του ατυχήματος ήταν ολισθηρό.
 
Σύμφωνα με το AFP, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεχθεί πολλά παράπονα από οδηγούς σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο δρόμο αυτό. Το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει ότι ο δρόμος είχε ανακαινιστεί πρόσφατα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όμως ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε επισημάνει την κακή ποιότητα της ασφάλτου που χρησιμοποιήθηκε, καθώς είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο προκειμένου να μειωθεί το κόστος.
 
«Η τραγωδία ανέδειξε τον ελαττωματικό χαρακτήρα του συστήματος δημόσιων προμηθειών, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, όπου η ατιμωρησία είναι παντού», εκτίμησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ. «Η διαφθορά σκοτώνει», κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Κορνέλια Νίμοβα.
 
Οι έρευνες της εισαγγελίας συνεχίζονται, ενώ μέχρι τώρα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μόνο στον οδηγό του λεωφορείου.
 
Στη Βουλγαρία, μια χώρα επτά εκατομμυρίων κατοίκων, το 2017 καταγράφηκαν 96 θάνατοι σε τροχαία ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τη Eurostat. Είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός μεταξύ των χωρών της ΕΕ μετά τη Ρουμανία και είναι διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναφέρει το AFP.