Την παραίτηση του από τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ υπέβαλε ο Φιλ Χόγκαν, μετά από τις σε βάρος του κατηγορίες για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιρλανδία, όταν παρευρέθηκε σε επίσημο δείπνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, η κίνηση του να μην σεβαστεί τα περιοριστικά μέτρα στην Ιρλανδία δημιούργησε κύμα επικριτικών σχολίων κατά του Χόγκαν και από την κυβέρνηση της χώρας.

Η παραίτηση του Χόγκαν δημιουργεί νέα προβλήματα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη που θα αναλάβει τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, την Κίνα, και τη Βρετανία.

«Είναι σημαντικό να δηλώσω ότι δεν παραβίασα κανένα νόμο» αναφέρει ο Φιλ Χόγκαν στη δήλωσή του λίγο μετά την υποβολή της παραίτησής του από τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η διαμάχη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιρλανδία αποσπούσε την προσοχή από το έργο μου ως Επιτρόπου της ΕΕ και θα υπονόμευε τη δουλειά μου τους επόμενους μήνες»

Όπως αναφέρει το Εuronews, πιέσεις δέχεται και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας καθώς στο δείπνο βρέθηκαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Το δείπνο διεξήχθη μία ημέρα μετά την επιβολή για δεύτερη φορά περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως η απαγόρευση μεγάλων εκδηλώσεων και ο περιορισμός στα άτομα που μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι σε ένα εστιατόριο.

Η Ιρλανδή υπουργός Γεωργίας και ο αναπληρωτής ομιλητής της Άνω Βουλής έχουν ήδη παραιτηθεί για το σκάνδαλο, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από καταγγελίες ότι στο δείπνο συμμετείχαν τουλάχιστον 80 άτομα.

Σε απάντηση στην παραίτηση του Χόγκαν, η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν η «σωστή πορεία δράσης, δεδομένων των συνθηκών της περασμένης εβδομάδας», προσθέτοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης σε εύθετο χρόνο.

Ζήτησε συγγνώμη από τον ιρλανδικό λαό

Ο Χόγκαν ζήτησε συγγνώμη από τον ιρλανδικό λαό, τονίζοντας πως η διαμάχη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιρλανδία αποσπούσε την προσοχή από το έργο του ως Επιτρόπου της ΕΕ και θα υπονόμευε τη δουλειά μου τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε πως δεν παραβίασε κανένα νόμο σχετικά με τις οδηγίες για την πανδημία

«Γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η διαμάχη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιρλανδία αποσπούσε την προσοχή από το έργο μου ως Επιτρόπου της ΕΕ και θα υπονόμευε τη δουλειά μου τους επόμενους μήνες. Λυπάμαι βαθιά που το ταξίδι μου στην Ιρλανδία – τη χώρα για την οποία ήμουν τόσο υπερήφανος να εκπροσωπώ ως δημόσιος υπάλληλος για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου – προκάλεσε τέτοια ανησυχία και αναστάτωση. Πάντα προσπαθούσα να ακολουθήσω όλους τους σχετικούς κανονισμούς Covid-19 στην Ιρλανδία και κατάλαβα ότι ακολούθησα όλες τις σχετικές Οδηγίες για τη δημόσια υγεία, ιδίως μετά την επιβεβαίωση του αρνητικού τεστ για τον Covid-19.

Επαναλαμβάνω την ειλικρινή συγγνώμη μου προς τον ιρλανδικό λαό για τα λάθη που έκανα κατά την επίσκεψή μου. Ο ιρλανδικός λαός έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες για τον περιορισμό του κορονοϊού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει εσάς και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να νικήσει αυτήν την τρομερή πανδημία. Επιτρέψτε μου να πω από την καρδιά ότι εκτιμώ πλήρως και αναγνωρίζω την πρόκληση που παρουσιάζει η πανδημία COVID-19 στην κοινωνία μας και στην παγκόσμια οικονομία. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, ήμουν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση.

Αναγνωρίζω και εκτιμώ τον καταστροφικό αντίκτυπο του Covid-19 σε ανθρώπους και οικογένειες και καταλαβαίνω πλήρως την αίσθηση του πόνου και του θυμού τους όταν αισθάνονται ότι αυτοί που βρίσκονται στη δημόσια υπηρεσία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναμένονταν από αυτά.. Είναι σημαντικό να δηλώσω ότι δεν παραβίασα κανένα νόμο. Ως δημόσιος εκπρόσωπος θα έπρεπε να είμαι πιο αυστηρός στην τήρηση των οδηγιών Covid».