Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε οδηγήθηκε σε παραίτηση έπειτα από κοινωνικές αντιδράσεις για σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων. Οι υπουργοί και ο Μαρκ Ρούτε θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί στη θέση τους, μέχρι να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός, καθώς οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης το διάστημα 2013 – 2019.

Επιτροπή της Βουλής ανέφερε σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο πως «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» όταν περίπου 26.000 γονείς κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη αναφορικά με το οικογενειακό επίδομα, από το 2013 έως το 2019, λόγω μικρών λαθών, όπως το ότι έλειπε μία υπογραφή από τα έγγραφα. Οι αρχές διέκοψαν τα επιδόματα σε αυτούς τους γονείς ενώ κάποιοι από αυτούς υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δεν λειτούργησε καλά.

Την Πέμπτη ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Λόντεβικ Άσερ, υπέβαλλε την παραίτησή του λόγω του σκανδάλου. Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας της Ολλανδίας από το 2012 έως το 2017 και δήλωσε πως δεν ήθελε να πληγεί το κόμμα του- ενόψει εκλογών- από τη συζήτηση για τον ρόλο του στο σκάνδαλο.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θα διεξαχθούν στις 17 Μαρτίου.