X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής για το σκάνδαλο των «Cyprus Papers»

Την παραίτησή του από το αξίωμα του πρόεδρου της Κυπριακής Βουλής ανακοίνωσε ο Δημήτρης Συλλούρης, μετά τον σάλο από τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για το σκάνδαλο «κυπροποιήσεων» μέσω χρυσής βίας, ακόμα και σε εγκληματίες. Ο Συλλούρης υποστηρίζει ότι «διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχει παραβιάσει τον Νόμο», παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε σε βίντεο να συζητά με εκπροσώπους Κινέζου εκατομμυριούχου που ήθελε να εξασφαλίσει διαβατήριο όντας καταδικασμένος σε επταετή φυλάκιση στην Κίνα, με το αζημίωτο φυσικά.
|

«Σε προηγούμενη δήλωση μου είχα αναφέρει ότι δεν θα υπέβαλλα παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται από την Πολιτεία. Είχα επίσης σημειώσει, ότι έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου για το τι θα πράξω μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Συλλούρης.Περαιτέρω, προσθέτει, «είχα γνωστοποιήσει ότι σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, δεν προτίθεμαι να υποβάλω οποιαδήποτε ένσταση με ό,τι αυτό υποδηλοί».

«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», σημειώνει.Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί». «Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.
Ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έδειξε το πόσο στριμωγμένος είναι από την υπόθεση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ ««μην μου αναφέρετε κάτι για τον Al Jazeera, γιατί θα σας πάρει ο δαίμονας».

Υπενθυμίζεται ότι με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ – κόλαφο, το Al Jazeera πυροδότησε εκτεταμένη κρίση στην Κύπρο τη Δευτέρα, καθώς σε βίντεο εμφανίζεται ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Συλλούρης, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνι να συζητούν με εκπροσώπους Κινέζου εκατομμυριούχου που ήθελε να εξασφαλίσει διαβατήριο όντας καταδικασμένος σε επταετή φυλάκιση στην Κίνα, με το αζημίωτο φυσικά.

Στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός των παραπάνω, ανώτατοι αξιωματούχοι, πολιτικοί, δικηγόροι και μεσίτες της αγοράς ακινήτων, εκμεταλλευόμενοι το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου για να βοηθούν καταδικασμένους εγκληματίες να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια, παρέχοντάς τους πρόσβαση στις εσωτερικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταξίδια δίχως βίζα. Μάλιστα, στις αναφορές του, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να βάζει στο κάδρο και κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών που χρησιμοποιούν αντίστοιχες μεθόδους.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «The Cyprus Papers Undercover», το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο εμφανίζει έναν μυστικό πράκτορα με το όνομα Μπίλι, ο οποίος υποτίθεται πως εκπροσωπεί Κινέζο εκατομμυριούχο, υποψήφιο επενδυτή, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος. Ο Μπίλι συναντιέται με παράγοντες της αγοράς ακινήτων και δικηγόρους οι οποίοι τον διαβεβαιώνουν πως «όλα έχουν την τιμή τους» και πως μπορεί να βρεθεί λύση για τον πελάτη του, πριν στη συνέχεια συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και τον βουλευτή.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα στην Κύπρο» δηλώνει στην κρυφή κάμερα ο εγγεγραμμένος πάροχος υπηρεσιών για το Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, Ανδρέας Πιττάτζιης. «Είχα έναν άντρα που ήταν υπό κράτηση για δύο χρόνια. Ήταν στη φυλακή για δύο χρόνια για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Είχαμε τρόπους να δικαιολογήσουμε τα πάντα και πέρασε με την έγκριση της αίτησης διαβατηρίου του. Τώρα περιμένει τη βίζα του. Κανένα πρόβλημα» προσθέτει ακόμα ο αξιωματούχος.

Σκάνδαλο «κυπροποιήσεων» με ευρωπαϊκές διαστάσεις ταλανίζει την Κύπρο


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις