Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, ο Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε στον Ντόναλντ Τραμπ την παραίτηση το και αναμένεται να αποσυρθεί τον Φεβρουάριο. Ο λόγος της παραίτησης του ήταν η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, θεωρώντας ότι έχει επιτευχθεί ο σκοπός της ήττας των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Όπως αναφέρει στην αποστολή παραίτησης του  «ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλέξει για υπουργό Άμυνας κάποιον με τον οποίο συμφωνεί και βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μάτις είχε εκφράσει και στο παρελθόν τη δυσαρέσκεια του για την πρόθεση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Παράλληλα, είχε διαφωνήσει με τους χειρισμούς του Τραμπ και σε άλλα θέματα, όπως οι λεκτικές επιθέσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία. «Η οπτική που έχω σχετικά με το να φέρεσαι με σεβασμό απέναντι σε στρατηγικούς συμμάχους προέρχεται με την άνω των τεσσάρων δεκαετιών ενασχόληση μου με αυτά τα ζητήματα».

Δυσαρέσκεια από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Σύμφωνα με το Bloomberg, Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας κατακρίνει την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο. «Έχουν απωθηθεί αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Υπάρχει κίνδυνος οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής να προκαλέσουν ζημιά στον αγώνα κατά του “Ισλαμικού Κράτους” και να υπονομεύσουν τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί». Σημειώνεται ότι η Γερμανία διατηρεί στη Συρία δύναμη μεγαλύτερη των 1.000 στρατιωτών. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως ακόμα και χωρίς έδαφος οι τζιχαντιστές παραμένουν επικίνδυνοι .

Το The Region αναφέρει πως η γαλλίδα υπουργός σε θέματα Ευρώπης Ναταλί Λοϊζό,  εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της με την απόφαση Τραμπ και ξεκαθάρισε πως η Γαλλία δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία. «Το “Ισλαμικό Κράτος”  δεν εξαφανίστηκε από τον χάρτη, ούτε οι ρίζες του. Οι τελευταίοι θύλακες της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης πρέπει να ηττηθούν ολοκληρωτικά. Προφανώς έχουμε διαφορετική οπτική από τις ΗΠΑ και πρέπει να υπολογίζουμε πρώτα στους εαυτούς μας. Είναι ζωτικής σημασίας η μάχη κατά του “Ισλαμικού Κράτους”».

Ετοιμάζεται για επέμβαση η Τουρκία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις , που έχουν ως βασικό πυλώνα τους την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG), τονίζουν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ θα δώσει στους τζιχαντιστές το περιθώριο να ανασυνταχτούν και θα τους βγάλει από την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Σε ανακοίνωση τους, οι Κούρδοι μαχητές υπογραμμίζουν ότι αυτή η απόφαση θα θέσει σε κίνδυνο και άμαχο πληθυσμό. «Η απόφαση για απόσυρση υπό αυτές τις συνθήκες θα οδηγήσει σε αστάθεια, θα δημιουργήσει πολιτικό και στρατιωτικό κενό στην περιοχή και θα αφήσει τους αμάχους ανυπεράσπιστους στα νύχια του εχθρού».

Η απόφαση του Τραμπ δείχνει να είναι κλείσιμο του ματιού στην Τουρκία, που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση κατά των Κούρδων μαχητών τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Αφριν, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα θάψουμε στα χαντάκια τους» του Κούρδους.