«Η τραγωδία που ζήσαμε είναι αποτέλεσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει επί δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον. Και πέρα από τη γενική διαπίστωση, υπάρχουν και συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, καθώς και συγκεκριμένες ευθύνες» δήλωσε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως θα πρέπει να προσδιορισθούν ευθύνες για τις συνέπειες των πλημμυρών.
 
Ο ίδιος εξήγγειλε παρεμβάσεις στο χωροταξικό, τη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης. 

Μιλώντας για το κυβερνητικό σχέδιο για τη Δυτική Αττικής, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε σε τέσσερα ζητήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα. Όπως δήλωσε, επιμέρους κεφάλαια της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη.
 

Μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση
 

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου  εξήγγειλε μέτρα ύψους 292 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Αττική, σημειώνοντας ότι αυτά λαμβάνονται με τη συνέργεια της κυβέρνησης.
 
Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 650 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
 
 «Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που διεξάγεται στα Μέγαρα, έχει έναν και μόνο σκοπό: Να θέσει σε ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς την ανασυγκρότηση μίας περιοχής με πολύ μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα» ανέφερε η υπουργός.

 

Επιτάχυνση αποζημιώσεων 
 

Ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, δήλωσε πως επιταχύνονται οι διαδικασίες των αποζημιώσεων  των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή. 
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την περιοχή, «για να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη των αποζημιώσεων και να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του, με στόχο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες».
 
«Θέλουμε να φέρουμε σήμερα τις τεχνολογίες του αύριο» τόνισε ο Ν. Παππάς ο οποίος ανέφερε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα ιδέα για νέα απορριμματοφόρα. «Το να περνά το απορριμματοφόρο να αδειάζει τους κάδους πριν αυτοί ξεχειλίσουν ή να μην περνά όταν οι κάδοι είναι ακόμη άδειοι, μπορεί να φαντάζουν σκηνές από το μέλλον, αλλά μπορεί και να μην είναι» εξήγησε ο υπουργός.
 

«Γνωστά εδώ και δεκαετίες τα προβλήματα»
 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες στους κατοίκους της περιοχής, αλλά αναδείχθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο, με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία στη Μάνδρα».
 
Όπως επισήμανε η ίδια «οι μισοί και παραπάνω από τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι μακροχρόνια άνεργοι. Είναι, κατά κύριο λόγο, άνεργοι μεγάλης ηλικίας και άνεργοι χαμηλών προσόντων».


Nikos Libertas / SOOC
 

Παρέμβαση ΠΑΜΕ


«Τέρμα πια στον εμπαιγμό» φώναζαν τα μέλη του ΠΑΜΕ που παρενέβησαν στο Συνέδριο ενάντια «στην πολιτική της κυβέρνησης», ενώ ταυτόχρονα επισήμαναν ότι «τα ταξικά σωματεία θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις τακτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Μάλιστα κάλεσε και σε συμμετοχή στην απογευματική συγκέντρωση της Κυριακής που διοργάνωσαν συνδικάτα και φορείς της Αττικής στην Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ. στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου «ενάντια στην “αναπτυξιακή” φιέστα».