Στη σημερινή ενημέρωση, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. Αξίζει να τονιστεί πως για πέμπτη φορά μέσα σε διάστημα επτά ημερών, το ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου βρίσκεται αρκετά επάνω από το 2%, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπολογιζόταν κάτω από το 1,5%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, 2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα, 67 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι 70 ετών, ενώ οι 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν ακόμα 3 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα να φτάνει τους 316. Οι 118 (37.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές. Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές».

Προσθέτουν λίγες ΜΕΘ μετά τις φωνές των γιατρών και υπό τον φόβο της έξαρσης

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αύξηση των ΜΕΘ στην Αττική κατά 40, εντός 7 ημέρων: «Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας».

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στην ημέρα, συναγερμός από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις διαθέσιμες ΜΕΘ, οι οποίοι καταγγέλλουν εδώ και καιρό την ανεπάρκεια. Με επείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Υγείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες.  Μάλιστα, οι νοσοκομειακοί γιατροί σημειώνουν ότι έχουν συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μόνο μία φορά, στις 24 Μαρτίου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.

«Όλες τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία συνεχιζόμενη αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 πνευμονία που νοσηλεύονται διασωληνομένοι σε ΜΕΘ, μία αύξηση 2-8 ανά μέρα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η εξέλιξητης επιδημίας σε Κρίση Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη. Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage «δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60…» ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ» προειδοποιούν οι νομοκομειακοί γιατροί.

Συναγερμός από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις διαθέσιμες ΜΕΘ