Στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων της Χίου επανέλαβε την πλήρη διαφωνία της για κατασκευή κλειστού κέντρου κράτησης και στον σχεδιασμό για εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ακόμα, ζητούν από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του δήμου και της περιφέρειας «να μην αποδεχτούν οποιαδήποτε ανταλλάγματα τους προταθούν» από την κυβέρνηση, και να παραμείνουν σταθεροί στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αιρετών και κατοίκων της Χίου:

«Η συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων της Χίου χαιρετίζει τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στον αγώνα και τους νέους μας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, αντιμέτωποι με την ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ .

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συμβολή όλων των επαγγελματικών ομάδων που προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για το νησί μας, νεκρώνοντας κάθε δραστηριότητα για τρεις συνεχόμενες μέρες με την καθολική συμβολή συλλόγων και σχολείων.

Εκτιμούμε ότι η πρώτη μεγάλη μάχη της διατήρησης της αξιοπρέπειάς μας κερδήθηκε, αλλά ο αγώνα μας συνεχίζεται.

Τα σχέδια για να γίνουν τα νησιά μας φυλακές ανθρώπινων ψυχών παραμένουν σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του «Χιώτη υπουργού» Νότη Μηταράκη! Η συνάντηση πρωθυπουργού, δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών μπορεί να σηματοδοτεί καλό επικοινωνιακό κλίμα για την κυβέρνηση αλλά δεν σηματοδοτεί καμία δίκαιη λύση για το νησί μας, αφού δεν αποφασίστηκε η άρση της επίταξης και παραμένει αμετάβλητος ο αρχικός σχεδιασμός εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Καλούμε τους αυτοδιοικητικούς του δήμου και της περιφέρειας να παραμείνουν σταθεροί στις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων. Να μην ξεχνούν ότι απολογούνται στην χιώτικη κοινωνία από όπου και αντλούν την δύναμη τους και όχι στην εκάστοτε κυβέρνηση! Να μην αποδεχτούν οποιαδήποτε ανταλλάγματα τους προταθούν εις βάρος της ιστορίας μας, του παρόντος και του μέλλοντος των παιδιών μας και του νησιού μας.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα έχει ουσιαστικό νόημα εάν έχει προηγηθεί η άρση της επίταξης στο “17” και η αποδοχή για καμία νέα δομή πλην ενός ΚΥΤ και το κλείσιμο επιτέλους της ΒΙΑΛ!

Αναμένουμε, επίσης, την απόδοση βαρύτατων ευθυνών όσων πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων συνέπραξαν στην εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο νησί που συνοδεύτηκε από τραυματισμούς πολιτών και καταστροφή περιουσιών.

Καλούμε τον χιώτικο λαό σε αγωνιστική εγρήγορση και ενεργή συμμετοχή στις δράσεις μας».