Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αλβανική τηλεόραση, ο Έντι Ράμα έθεσε ξανά το ζήτημα της Τσαμουριάς και των Τσάμηδων και υποστήριξε πως το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει το άνοιγμα συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Ράμα το χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και διέψευσε πως το θέμα δεν έχει τεθεί στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα θέματα. Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δίκαιο» το αίτημα των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως «ανάμνηση» και υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιδρά με παρανοϊκό τρόπο απέναντι στο αίτημα της Αλβανίας για μνημείο στους Τσάμηδες.

«Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα “Τσάμηδες”. Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται».