Πρωτόδικα ο Ανδρέας Γεωργίου είχε αθωωθεί ομόφωνα από την κατηγορία αλλά δικάζεται εκ νέου για αυτήν, κατόπιν έφεσης σε βάρος της απόφασης που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τον περασμένο Δεκέμβρη κατά της αθωωτικής απόφασης.

Η δίκη ξεκίνησε απουσία του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο, το οποίο με την έναρξη της διαδικασίας  απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης του για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης.

«Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε μέρος του χρέους από τα swaps του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ, το οποίο όμως έληγε το 2020 ή και το 2030. Πρόσθεσαν περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρχει λόγος. Μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα». Με αυτά τα λόγια ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, κατέθεσε την Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων όπου δικάζεται εκ νέου ο Ανδρέας Γεωργίου.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, πως επιχειρήθηκε να «μεγαλώσει» χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. «Προσπαθούσαν να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ο Ν. Λογοθέτης ανέφερε πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον Α. Γεωργίου, παρά το ότι θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα συναπόφασης. «Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Εμείς στην αρχή δεν υπογράφαμε και στη στη συνέχεια, επειδή έβλεπε τις διαφωνίες, σταμάτησαν και οι συναντήσεις” είπε και πρόσθεσε πως κίνητρο για τη συμπεριφορά του τότε πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ ήταν η εξάρτηση και όφελος που είχε από το ΔΝΤ, καθώς παρά το νόμο, διατηρούσε – σύμφωνα με την κατηγορία- δύο ιδιότητες στην ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ: “το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

Στην δική κατέθεσε και η Ζωή Γεωργαντά στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και αναφέρθηκε στην δυσλειτουργική συνεργασία της με τον κατηγορούμενο. «Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει “θα κάνετε ό,τι πει η Eurostat” και μου είχε ζητήσει να μην παραιτηθώ και ότι “είσαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει, επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια”. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα», ανέφερε.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο Α. Γεωργίου κατηγορείται για το χρονικό διάστημα Αύγουστος – Νοέμβριος 2010 ότι παρέμεινε τόσο στη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ όσο και σε θέση στελέχους στο ΔΝΤ. Παράλληλα, δεν προχώρησε στη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ανεξαρτητης αρχής, παρά τη σχετική υποχρέωση από το νόμο κι έλαβε όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2009, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών.