Η αφορμή δόθηκε όταν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ζήτησε από τον υπουργό να προβεί σε μια σαφή τοποθέτηση δεδομένου ότι ο πρώην συνεργάτης του, Πάνος Λάμπρου, έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «πολιτικούς κρατούμενος».
 
Όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, το πολιτικό έγκλημα αναφέρεται σε μια διάταξη για την αμνηστία και τη θανατική ποινή, οι οποίες είναι σε αχρησία, και βεβαίως ούτε υπάρχει κανείς που να έχει οδηγηθεί στη φυλακή με αυτό το χαρακτηριστικό. Επομένως, η απάντηση σε ένα τέτοιου είδους ερώτημα, θα ήταν όνο θεωρητικές. «Σε μια προσπάθεια για καλύτερες φυλακές προσπαθούμε να ξεφύγουμε από κάθε κατηγοριοποίηση» ανέφερε.
 
Στη συνέχεια ο υπουργός κατέθεσε και την προσωπική άποψη για το θέμα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η χρήση της έννοιας του πολιτικού κρατουμένου είναι χρήσιμη ακόμα και σήμερα.
 
«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι χρήσιμη η έννοια του πολιτικού κρατούμενου σήμερα, έστω κι αν δεν χρησιμοποιείται, μόνο που νομίζω ότι αφορά κάποιες τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Αφορά τις περιπτώσεις εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι τελούν ελαφρά εγκλήματα σχετικά με ένα πολιτικοκοινωνικό σκεπτικό, θέλοντας να υπηρετήσουν -κατά την άποψή τους- το δημόσιο συμφέρον καλύτερα. 

» Τέτοιες πράξεις, όπου η προσπάθεια προάσπισης ενός σημαντικού κοινωνικού συμφέροντος γίνεται με την προσπάθεια όσο γίνεται λιγότερο να θιγούν τα ατομικά αγαθά των άλλων ανθρώπων και στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας έχουν κυρίαρχο το πολιτικό στίγμα και όχι το στίγμα του κοινού εγκλήματος. Αυτές οι ελαφριές πράξεις θα άξιζε να ονομάζονται πολιτικά εγκλήματα. Ίσως σε κάποια εγκλήματα των διαδηλώσεων, που δεν φτάνουν σε πέταγμα μολότοφ ή σε βαριές πράξεις».

«Αλλά η συζήτηση για το πολιτικό έγκλημα γίνεται με άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους σήμερα καθόλου. Και η προσπάθεια μέσα στις φυλακές είναι να μην υπάρχουν ομαδοποιήσεις» κατέληξε την τοποθέτησή του ο υπουργός.
 
Για το «βραχιολάκι»
 
Αναφερόμενος στο μέτρο κράτησης με τη χρήση ηλεκτρονικού «βραχιολιού», καθώς υπάρχει κατηγορία από την αντιπολίτευση πως το μέτρο αφορά σε «φωτογραφική διάταξη», ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει να παρήγαγε το υπουργείο κάποια φωτογραφική διάταξη ή η Βουλή. 
 
Προσέθεσε πως ειπώθηκαν αυτά για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού, αλλά «πλέον έχει διαψευστεί και εκ των πραγμάτων, διότι βγήκαν εννέα άνθρωποι και ο Ξηρός δεν βγήκε». «Επιτέλους αυτή η αναγωγή δεν επιτρέπεται» είπε.
 
Για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων

Αναφερόμενος στις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, μιας κι έχει γίνει πολλή συζήτηση για την περίπτωση Ρωμανού τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη ρύθμιση και πως απαιτείται πολλή προσοχή.
 
Αφού είπε ότι οι εισαγγελείς είναι αρμοδιότεροι για να ακουστούν για το θέμα αυτό, προανήγγειλε ευρεία συζήτηση με γνώμονα και τη γεωγραφική ανάπτυξη του μέτρου και την εφαρμογή του σε περισσότερες περιοχές από κείνες που προβλέπονται στο πιλοτικό πρόγραμμα.
 
Για τον Πάνο Λάμπρου
 
Τέλος, με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση για την αρμοδιότητα του Πάνου Λάμπρου και της υπόθεσης Πανούση που έχει ξεσπάσει, ο κ. Παρασκευόπουλος επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας την εμπειρία του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα δικαιωμάτων των κρατουμένων.
 
«Εκείνος τους γνώριζε και οι κρατούμενοι τον αποδέχονταν και ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του. Τον ήξερα χρόνια και είχα την αντίληψη ενός ανθρώπου που μπορεί να συνομιλήσει με ηρεμία και σοβαρότητα και στις καταστάσεις αυτές -για να επικρατήσει ησυχία και να μην χυθεί αίμα στέλνεις τον σωστό συνομιλητή» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.