Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής Εlpais, ο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο για να συνεχιστεί να ισχύει τουλάχιστον για 15 μέρες ακόμα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ήταν προγραμματισμένο να λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τις 14 Μαρτίου έθεσε σε αυστηρό lockdown σχεδόν 47 εκατομμύρια Ισπανούς. Επρόκειτο για τα πιο αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν στον κόσμο, τα οποία μόλις πριν από λίγες μέρες άρχισαν να χαλαρώνουν, καθώς τους τελευταίους μήνες έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού περισσότεροι από 25.800 πολίτες, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 220.000.

Τι συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία. Ωστόσο, σε συνεργασία με τους Ciudadanos , τους Podemos και μικρότερα κόμματα, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ καταφέρνει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.

Ο Σάντσεθ είχε υπογραμμίσει στους βουλευτές πως θα ήταν ασυγχώρητο λάθος να μην δοθεί παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Έχουμε καταφέρει εν μέρει να πετύχουμε νίκη απέναντι στον ιό μετά από τις θυσίες όλων μας. Κανείς δεν μπορεί να παίρνει μόνο σωστές αποφάσεις κάτω από τόσο απροσδόκητες συνθήκες. Δεν μπορεί να πει κανείς πως υπάρχουν αδιαμφισβήτητα σωστές αποφάσεις υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά το να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή, θα ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.