Σύμφωνα με τον Guardian, ο αρχήγός του κόμματος CSU (Χριστιανοκοινωνιστές), Χορστς Ζεεχόφερ , δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εγκρίνει το αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε παράταση δύο εβδομάδων, αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων για το καθεστώς χορήγησης ασύλου της Γερμανίας. To CSU αποτελεί κυβερνητικός εταίρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της γερμανίδας καγκελάριου.
 
Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει κρίση στην κυβέρνηση της Μέρκελ με το συγκυβερνών κόμμα CSU με φόντο το προσφυγικό, καθώς οι εταίροι της ζητούν να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ. «Κανένας από το CSU δεν θέλει να ρίξει την Ά. Μέρκελ, ή να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU» δήλωσε ο Χ. Ζεεχόφε.

Ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών, Χορστς Ζεεχόφε, υποστηρίζει ένα μεταναστευτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είχαν αιτηθεί άσυλο που είχε απορριφθεί, ή την επαναπροώθηση μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα.

 
Προ ολίγων ημερών, η Ά. Μέρκελ ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ για την επίλυση το ζητήματος λέγοντας ότι το μεταναστευτικό «είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Η καγκελάριος ευελπιστεί να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.
 
Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «θέλουμε μία λύση για το καθεστώς των προσφύγων στα σύνορα» ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους, ενώ αναφορικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, δήλωσε ότι «δεν μπορώ πια να δουλέψω με τη γυναίκα», ενώ η Berliner Zeitung έγραψε ότι αυτή η φράση δεν ειπώθηκε ποτέ.
 
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF), Γιούτα Κορτ, που δεχόταν σφοδρές επικρίσεις εξαιτίας σωρείας παρατυπιών σε χιλιάδες αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου.
 
Σύμφωνα με το BBC, ο Χ.Ζεεχόφερ, είχε ξεκαθαρίσει στην καγκελάριο Μέρκελ πως το κόμμα του θέτει θέμα αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν δεν υιοθετηθεί μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους μετανάστες. Ο Ζεεχόφερ έχει θέσει την πρόταση για άμεση επαναπροώθηση  των προσφύγων, με την Μέρκελ να την απορρίπτει. Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι έχει τη δικαιοδοσία να ανακοινώσει την έναρξη συνοριακών ελέγχων, κάτι που αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είχε ξεκαθάρισει στο Βερολίνο πως οι θέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών παραβιάζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Γερμανίας. «Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει ποια χώρα είναι υπεύθυνη για όσους αναζητούν προστασία και άσυλο στα σύνορα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιτρέπεται στους ενδιαφερόμενους να παραμείνουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου», δήλωσε ο επικεφαλής της UNCHR στη Γερμανία, Ντομινίκ Μπέιρτς.