Ένα ακόμα μελανό σημείο σχετικά με την προειδοποίηση απόλυσής του εργαζομένου προωθεί η κυβέρνηση στο νέο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα opengov.gr, όπως διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργοδότη να απαγορεύει στον εργαζόμενο την προσέλευσή του στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του, μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».

Η εν λόγω διάταξη δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία από την στιγμή της προειδοποίησης έως και την λύση της σχέσης εργασίας, ενώ ο ίδιος εργαζόμενος που δεν θα προσέρχεται στον χώρο εργασίας, θα αμείβεται κανονικά μέχρι την καταγγελία της σύμβασής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Γ. Βρούτσης, την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Στοχοποιεί συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Η κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση 10ωρης εργασίας και χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Μάλιστα, το νομοσχέδιο σήκωσε κλίμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να τονίζει ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον οδοδτρωτήρα στα εργασιακά δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι «η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης και του ΣΕΠΕ».

Το ΚΚΕ υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ότι η κυβέρνηση έρχεται να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και να καταργήσει την 8ωρη εργασία, 100 χρόνια μετά τη νομοθέτηση της. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κυνήγι των Συνδικάτων και απόφαση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας. Το ΚΚΕ τονίζει πως «είναι ώρα απεργιακού συναγερμού, οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης» και καλεί τους εργαζόμενους να μην πιαστούν στον ύπνο.

Πίσω στο νομοσχέδιο, σε δημοσίευμα του το ethnos.gr, αναφέρει -επικαλούμενο φορείς της αγοράς- ότι η ρύθμιση αυτή αναμένεται να καταστήσει πιο ευέλικτη την απόλυση με προειδοποίηση, την οποία συχνά επιχειρήσεις απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν, λόγω των αντεγκλήσεων και της ιδιάζουσας συνθήκης που διαμορφώνεται ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη μετά την προειδοποίηση της απόλυσης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες από την περίοδο των μνημονίων ρυθμίσεις, η προειδοποίηση της απόλυσης φτάνει έως και τους 4 μήνες, ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης του εργαζόμενου, ενώ μετά την προειδοποίηση, η αποζημίωση της απόλυσης μειώνεται κατά 50%.

«Το μέτρο λειτούργησε κυρίως την περίοδο του πρώτου και δεύτερου μνημονίου και κατά βάση όταν περιορίστηκε ο αριθμός των μηνών της προειδοποίησης στους τέσσερις. Στη συνέχεια, η εφαρμογή του μέτρου σταδιακά ατόνησε στην πράξη, λόγω και της υποχρέωσης του εργοδότη να διατηρεί στις εγκαταστάσεις του τον απολυμένο εργαζόμενο, με την όποια δυσπιστία υπήρχε στο διάστημα μέχρι την τελική λύση της εργασιακής σχέσης», εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος στο ethnos.gr.

Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, τα νέα χρονικά διαστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου με προειδοποίηση διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες συμπληρωμένους έως 2 έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στον 1 μήνα πριν την απόλυση.
  • Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 2 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι 5 έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους 2 μήνες πριν την απόλυση.
  • Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 5 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι 10 έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους 3 μήνες πριν την απόλυση.
  • Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 10 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους 4 μήνες πριν την απόλυση.

Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο και λήγει με τη λήξη της προθεσμίας προειδοποίησης, οπότε και επέρχεται η λύση της σχέσης εργασίας.

«Στη σωστή κατεύθυνση το ν/σ» για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι «εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο μετά από πολλά χρόνια και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων».

«Προς αυτή την κατεύθυνση το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να καταπολεμήσει την μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και να δώσει με διαφανείς όρους τη δυνατότητα σε εργαζομένους και εργοδότες να ρυθμίζουν τον χρόνο απασχόλησης. Παρέχει, επίσης, περισσότερα δικαιώματα στους γονείς που αποκτούν παιδιά. Στο ΕΒΕΠ έχουμε επισημάνει κατά καιρούς τις διαχρονικές παθογένειες της εργατικής νομοθεσίας και ευελπιστούμε ότι το τελικό νομοσχέδιο, θα δίνει οριστικές λύσεις στα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο του νέου νομοσχεδίου θα πρέπει να βρεθούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Γιατί χωρίς καλά αμειβόμενους εργαζομένους δεν θα μπορούν να υπάρξουν υγιείς επιχειρήσεις και το αντίθετο».