Σύμφωνα με την ερευνήτρια του HWR, Eva Cosse, πριν έρθει στην Ελλάδα ο Αχμάντ πέρασε δύο μήνες στην Τουρκία, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να εγγραφεί για προσωρινή προστασία. Η αποτυχία απογραφής είχε ως αποτέλεσμα την άρνηση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για σοβαρούς πόνους στην πλάτη, επειδή δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα.
 
Πολλοί Σύριοι αδυνατούν να βρουν νόμιμη απασχόληση για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Επιπροσθέτως, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, βρίσκονται σε απόγνωση με την ασφάλειά τους να βρίσκεται σε επισφάλεια.
 
Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει πως για να υλοποιηθεί η συμφωνία της ΕΕ μα την Τουρκία, οι ελληνικές αρχές έχουν συστήσει μια διασυνοριακή διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει τους αιτούντες ασύλου πίσω στην Τουρκία, χωρίς να εξεταστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας τους, σε περίπτωση που καταφθάνουν μέσω Αιγαίου. Σημειώνεται επίσης, πως εσφαλμένα, Ευρώπη και Ελλάδα, θεωρούν την Τουρκία μία ασφαλή χώρα.
 
«Το πιο σημαντικό πράγμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (για το άσυλο) ήταν πως οι ερωτήσεις ήταν όλες σχετικές με την Τουρκία. Όμως δεν είμαι ένας Τούρκος που εγκατέλειψε την Τουρκία. Θα έπρεπε, αντίθετα, να με ρωτήσουν για την Συρία» σημειώνει ο Αχμάντ. «Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Αλλά έχω εγκαταλείψει τη Συρία για να μην πιάσω όπλο και πολεμήσω. Δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτόν τον πόλεμο» συμπληρώνει.
 
Ο Αχμάντ άσκησε έφεση κατά της απόρριψής του από την Ελλάδα, και τώρα αναμένει την απόφαση. Στις 10 Μαρτίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει τις υποθέσεις δύο ακόμη Σύριων που βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μαζικές απελάσεις Συρίων σαν τον Αχμάντ πίσω στην Τουρκία.
 
Τέλος, στην αναφορά της ερευνήτριας του HWR σημειώνεται πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την αρχή του δικαιώματος των ανθρώπων να αναζητήσουν άσυλο. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως όταν το δικαστήριο εξετάσει αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να έχει κατά νου τι έχουν να πουν άνθρωποι όπως ο Αχμάντ.