Το γεγονός πως το κάλεσμα της Εθνικής Σοσιαλιστικής Κίνησης (NSM) για νεοναζιστική συγκέντρωση στο Νιουτάουν της πολιτείας της Τζόρτζια των ΗΠΑ δεν συγκίνησε παρά ελάχιστους υποστηρικτές της που βρέθηκαν εκεί, δεν εμπόδισε τις αμερικανικές αρχές να βρεθούν κατά εκατοντάδες στη συγκέντρωση του, με την καταστολή να στρέφεται κατά των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν για τη ναζιστική συγκέντρωση.

Σε κάλεσμα κατά της συγκέντρωσης είχαν προχωρήσει, μεταξύ άλλων, αντιφασιστικές οργανώσεις, οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές των ΗΠΑ και η Συμμαχία Εργατικής Αλληλεγγύης.
 
Σύμφωνα με τους New York Times, στο ναζιστικό κάλεσμα απάντησαν μόλις 50-100 οπαδοί της «λευκής υπεροχής», με τον ομιλητή του ναζιστικού μορφώματος να επιτίθεται στην ομιλία του στους «παράνομους μετανάστες» και στην αφαίρεση εμφυλιοπολεμικών μνημείων, γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων προ μηνών σε αρκετές πολιτείες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο δρόμο για τη φύλαξη της ναζιστικής διαδήλωσης βρέθηκαν περί τους 700 αξιωματικούς των αμερικανικών σωμάτων ασφαλείας, από τουλάχιστον 42 διαφορετικές υπηρεσίες, πάνοπλοι και σε πλήρη εξάρτηση.


 
Όπως αναφέρεται, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τη ναζιστική εκδήλωση φώναζε συνθήματα όπως «Τσακίστε τη λευκή υπεροχή» και «αγαπάτε τον γείτονά σας», ενώ ελικόπτερο πέταξε αναρτώντας πανό που έγραφε «η Νιούναν πιστεύει στην αγάπη για όλους».

Παρόλα αυτά, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις από τη μεριά των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως αυτές έγιναν με τη χρήση «κουκουλονόμου» του 1950, που στόχο είχε τότε την πάταξη της Κου Κλουξ Κλαν.


 
Παρά το γεγονός της εξαιρετικά μικρής προσέλευσης οπαδών των ναζί και της πολυπληθούς συγκέντρωσης κόσμου στην αντιδιαδήλωση, οι Times αναφέρουν πως μετά τις αντιδράσεις και σε άλλη τοποθεσία έλαβε χώρα μία μίνι φιέστα, με φλεγόμενες σβάστικες ύψους 4-5 μέτρων, καθώς επίσης και παγανιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούσε το Τρίτο Ράιχ.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των διοργανωτών της ναζιστικής εκδήλωσης στους Times, η συγκεκριμένη πόλη επελέγη τυχαία, αλλά «είναι πάντα προτιμητέο να επιλέγουμε μία λευκή πόλη». Παρά ταύτα, σημειώνεται πως η Τζόρτζια έχει -τουλάχιστον- πρόσφατη ιστορία στη συγκέντρωση ναζιστικών και άλλων μισαλλόδοξων οργανώσεων.
 
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2016, στην Τζόρτζια συγκεντρώθηκαν μέλη από τουλάχιστον 32 ναζιστικές, φασιστικές και άλλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Κου Κλουξ Κλαν, και συμφώνησαν να αφήσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές (θρησκεία, σύμβολα κ.α.) κατά μέρος, και να ενωθούν σε έναν «αγώνα φυλής».

Υπό τις ιαχές της «λευκής υπεροχής», περί τους 100 οπαδοί της συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του «κοινού εχθρού», κάνοντας λόγο για την «αυγή μίας νέας εποχής για τη λευκή υπεροχή».