Παρελθόν

|

Το ThePressProject γεννήθηκε στην αρχή της οικονομικής κρίσης του 2010 ως απάντηση στη μονοδιάστατη κάλυψη της από τα συστημικά ΜΜΕ. Τότε που ακόμα τα δίκτυα της ενημέρωσης εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά αναγνώρισης και αξιοπιστίας και έπαιζαν σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Το TPP ξεκίνησε ως εκλεκτικός σύμβουλος ανάγνωσης αναλύσεων που κυρίως προέρχονταν από το εξωτερικό. Εκεί δηλαδή που η συζήτηση για τα συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης δεν γινόταν με άναρθρες κραυγές.

Επιλέξαμε τον τίτλο ThePressProject -ένα εγχείρημα για τον Τύπο- «διερευνώντας τη νέα δημοσιογραφία των πολιτών και την νέα πολιτεία των δημοσιογράφων» και από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε ότι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσομε την ανεξαρτησία μας ήταν να αρνηθούμε οποιαδήποτε τραπεζική ή κρατική χρηματοδότηση, ακόμα και μέσω της διαφήμισης. Τα επόμενα χρόνια το μοντέλο μας έγινε ακόμα πιο αυστηρό και σήμερα δεν θα βρείτε καμία διαφήμιση στο TPP. Στόχος μας είναι η αποκλειστική λειτουργία βάσει εθελοντικών συνδρομών, πιστοί στο σλόγκαν μας «αν δεν πληρώσεις εσύ για την ενημέρωση που λαμβάνεις, κάποιος άλλος την πληρώνει για σένα».

Το ThePressProject από την ίδρυσή του πέτυχε μερικά πράγματα που ακόμα και σε εμάς φάνταζαν αδύνατα. Οργανώσαμε το πρώτο ντοκιμαντέρ με συμπαραγωγούς τους πολίτες, δημοσιεύσαμε πρώτοι παγκοσμίως τον πλήρη φάκελο του Cablegate και είμαστε σήμερα οι επίσημοι συνεργάτες του Wikileaks στην Ελλάδα. Κρατήσαμε την ΕΡΤ ανοιχτή στις 11 Ιουνίου του 2013 (δύο τηλεοπτικούς σταθμούς και 18 ραδιόφωνα της περιφέρειας), δημιουργήσαμε το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο ροής στο διαδίκτυο και σε αυτό παράγαμε 210 ώρες ζωντανού προγράμματος και 63 συνεντεύξεις με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και διανοούμενους και προσωπικότητες που δεν ευνοούνται από το μηντιακό σύστημα για να μάθουμε τι σκέφτονται. Φτάσαμε στο απίστευτο ρεκόρ του 1.1 εκατομμυρίου ταυτόχρονων προβολών στη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη την ημέρα που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και είδαμε όλα τα κανάλια να εντάσσουν στο πρόγραμμά τους αποσπάσματα της, κρύβοντας -φυσικά- το λογότυπό μας. Ξεκινήσαμε την ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, την τηλεοπτική μας σατιρική εκπομπή για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Εδώ και δύο μήνες το TPP έγινε η μοναδική πύλη ενημέρωσης στην Ευρώπη η οποία μια φορά το μήνα δίνει «δώρο» ένα ποιοτικό ένθετο περιοδικό, ελεύθερο για όλους ηλεκτρονικά αλλά και εκτυπωμένο για τους συνδρομητές που το επιθυμούν. Δημιουργήσαμε την πλατφόρμα διαφάνειας OpenProject και εκεί δημοσιεύσαμε πρώτοι το 3ο Μνημόνιο, τότε που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ορκιζόταν ότι δεν υπάρχει. Το #askTPP, το hashtag που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε συνεντεύξεις, έφτασε στην πρώτη θέση του ελληνικού twitter 27 φορές και το #OpenProject έμεινε εκεί για 52 ώρες, όταν όλα τα καθιερωμένα ΜΜΕ έκαναν ότι δεν γνώριζαν τη διαρροή. Το TPP βρέθηκε μέχρι και στη 2η θέση στην Ελλάδα ανάμεσα στα ενημερωτικά διαδικτυακά ΜΜΕ τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και το tweet μας για το #ThisIsACoup έγινε παγκόσμιο trend και έβαλε το λογαριασμό μας @ThePressProject στη 2η θέση στην παγκόσμια λίστα στα influential accounts του Twitter εκείνο το βράδυ, πάνω από αυτό της @Guardian.

Από τότε που ξεκινήσαμε γράψαμε μεγάλα ρεπορτάζ για τους σκελετούς που κρύβουν οι Έλληνες ολιγάρχες. Για τον Αλαφούζο, τον Μαρινάκη (1,2), τον Μελισσανίδη, αλλά και για τον Προβόπουλο και τον Στουρνάρα. Αποκαλύψαμε τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του «τετραγώνου της διαπλοκής». Δημοσιεύσαμε το σχέδιο της Τρόικας να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο καζίνο (κάτι που δυστυχώς προχωράει αυτές τις ημέρες). Αποκαλύψαμε -με ντοκουμέντα-  το σκάνδαλο του κομματικού μοιράσματος του δημοσίου και φέραμε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα, όπως αυτό της ECB που αποδεικνύει ότι η κρίση της Κύπρου και η εξέλιξή της ήταν προμελετημένη, αλλά και το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ κατά την περσινή διαπραγμάτευση. Φέραμε στο φώς της δημοσιότητας την αποικιοκρατική σύμβαση της FRAPORT και πήραμε μέρος στην τεράστια έρευνα για την φοροαποφυγή εκατομμυρίων της Eldorado Gold. Κάναμε ρεπορτάζ για τη διαπλοκή μεταξύ Τραπεζών και ΜΜΕ δημοσιεύοντας τα στοιχεία των δαπανών του 2015. Αποκαλύψαμε τα σκάνδαλα του LuxLeaks, του SwissLeaks και των Panama Papers (παρόλο που δεν είχαμε στα χέρια μας τα ντοκουμέντα του ICIJ, κάνοντας περισσότερη ερευνητική δουλειά από τον αποκλειστικό κάτοχο τους στην Ελλάδα). Αποκαλύψαμε τις ανήθικες διαφημιστικές τεχνικές των πολυεθνικών και τις αναγκάσαμε να αποσύρουν προϊόντα τους. Δημοσιεύσαμε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ με οσμή σκανδάλου για την πρώην ακλόνητη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου (1,2,3,4) και τελικά οι έρευνές μας -μετά την υποβολή τους στη δικαιοσύνη- οδήγησαν στην αποπομπή της.

Διανύουμε τον 7ο χρόνο της λειτουργίας και πλέον το TPP είναι το μοναδικό ΜΜΕ που από τον Οκτώβριο είναι βιώσιμο βασιζόμενο αποκλειστικά στην υποστήριξη των μελών της πλατφόρμας των 1101 και των φίλων του. Κανένα άλλο ΜΜΕ στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού δεν βασίζεται σε συνδρομές κρατώντας την ίδια ώρα ανοιχτό προς όλους το σύνολο της δημοσιογραφικής παραγωγής. 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις