Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει παράλληλα να αναληφθεί δράση άμεσα υπέρ της ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα.

Οπως επεσήμανε, χθες, ο Μπαγί, ορισμένες φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μπαρόζο δεν αποδόθηκαν σωστά και δίνουν την εντύπωση ότι η Κομισιόν άλλαξε θέση, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της Επιτροπής θεωρεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, είπε (ο κ. Μπαρόζο) ότι πρέπει να εξηγήσουμε καλά στον κόσμο για να έχουμε την κοινωνική στήριξη, η οποία σήμερα δεν υπάρχει και να προωθήσουμε όλα τα μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

«Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε ποτέ ότι η λιτότητα έφτασε στα όριά της, αυτό που είπε ήταν ότι φτάνουμε στα όρια της αποδοχής από τους πολίτες, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για ανάπτυξη», επεσήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί.

Οι θέσεις Μπαρόζο προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό της καγκελαρίου, η οποία σε χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με την βιογραφία της απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το περιεχόμενό τους.

«Να ξαναδιαβάσει τη συμφωνία της Λισαβόνας»
 
«Η συνεχής κατηγορία ότι ασκώ πολιτική λιτότητας είναι λανθασμένη, άδικη και πνευματικά αναξιόπιστη. Στην πραγματικότητα το αντικείμενο συζήτησης είναι πόσα νέα χρέη επιτρέπεται να κάνουμε, 3, 4, 5, ή 6%. Εκείνο που παλαιότερα αποκαλούσαμε νοικοκύρεμα, τώρα με λάβαρο τη λέξη  “λιτότητα”, το χτυπάμε και το δυσφημούμε”.

Λίγο αργότερα σε δείπνο που παρέθεσε η εφημερίδα Handelsblatt σε αναγνώστες της και σε πιο ήρεμο ύφος η ΄Αγκελα Μέρκελ διευκρίνισε: «Όταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη,  το κάνουμε με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο. Δεν απαιτούμε ότι οι χώρες πρέπει να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη.  Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τους μηχανισμούς διάσωσης χρειάστηκε να τους δημιουργήσουμε, επειδή κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμα υπερέβαινε το 13%».


Τη «σκυτάλη» της οργής κατά του Μπαρόζο πήραν δύο σημαντικά στελέχη του κόμματος της Μέρκελ, το νούμερο δύο της κοινοβουλευτικής ομάδας Μίχαελ Μάιστερ και ο εκπρόσωπος σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Νόρμπερτ Μπάρτλε που επιτέθηκαν προσωπικά κατά του Μπαρόζο και τον κάλεσαν να ξαναδιαβάσει τη συμφωνία της Λισαβόνας και κυρίως το κεφάλαιο όπου αναφέρονται τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Συνεχίζεται η διαμάχη

Μετά τον Ζ.Μ. Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας. Στη Γερμανία οι συντηρητικοί πολιτικοί επικρίνουν τον πρόεδρο της Κομισιόν για τις επισημάνσεις του.

Σε συνέντευξή του προς την Die Welt ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάσσεται υπέρ μιας στροφής στην ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι σωστή, αλλά μονομερής. «Χωρίς προοπτική ανάπτυξης, όταν οι λαοί που πλήττονται από την κρίση δεν βλέπουν το τέλος της δύσκολης πορείας, η πολιτική αυτή αυτή οδηγείται σε αδιέξοδο», επισήμανε ο Μάρτιν Σουλτς.