Έκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος με παρέμβασή του μέσω των κοινωνικών του δικτύων στην εκδίκαση της δίκης της Ελένης Τοπαλούδη, αμφισβητώντας επί της ουσίας την δικαστική κρίση της εισαγγελέως και κατηγορώντας την για «λαϊκή απογευματινή», με αφορμή την αγόρευση-καταπέλτης την Τετάρτη.

Η εισαγγελέας διεκδίκησε να αποδοθεί Δικαιοσύνη για την Τοπαλούδη κι ας καταστραφεί ο κόσμος όλος

Σε μία πρωτοφανή παρέμβαση, ο υφυπουργός της κυβέρνησης, όχι μόνο ασκεί δημόσια κριτική στην εισαγγελέα μίας ανοικτής δικαστικής υπόθεσης, αλλά προχωρά και σε «συστάσεις» για το πως «θέλουμε» τον δικαστικό λειτουργό, κάνοντας λόγο για «δικαστικό λαϊκισμό» και «αποφάσεις που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Ακη Σκέρτσου στο facebook:

Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει.