Την παραίτησή του από το προεδρικό αξίωμα, το οποίο κατείχε από το 2006, ανακοίνωσε, τις πρώτες πρωϊνές ώρες Ελλάδος, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η παραίτησή του είναι αποτέλεσμα πραξικοπηματικών κινητοποιήσεων εναντίον του,  μετά την επανεκλογή του, προ μηνός.

Στο μήνυμα της παραίτησής του, ο κ. Μοράλες, ανέφερε ότι αποχωρεί μετά από αίτημα του στρατού και της αστυνομίας, και ζήτησε «να σταματήσουν οι επιθέσεις αδελφού σε αδελφό, να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι εμπρησμοί». Οι (υποκινούμενες) διαδηλώσεις εναντίον του, μετά την μη δικαιολογημένη αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος του Οκτωβρίου, είχαν ήδη κοστίσει τρεις ζωές, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα, ωστόσο, με όλες τις επίσημες πηγές και παρατηρητές, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είχε αλλοιωθεί, και ο Μοράλες είχε κερδίσει καθαρά τη νέα του θητεία.

Οι αντίπαλοί του γέμισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Λα Παζ, εορτάζοντας την αποχώρησή του με το σύνθημα «Ναι, Μπορούμε!», ενώ το Μεξικό του πρόσφερε, εάν το επιθυμεί, πολιτικό άσυλο, καθώς εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τη ζωή του.

Ο Έβο Μοράλες, πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας, υπήρξε, ως ηγέτης, εκφραστής των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας και προασπιστής των δικαιωμάτων των ινδιάνων. Η Βολιβία παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, η φτωχότερη σε όλη τη Λατινική Αμερική και με βαθύτατο χάσμα μεταξύ λαού και ελίτ.