Παρόν

|

Περάσαν τέσσερις μήνες από τότε που χρειάστηκε να ξανασκεφτούμε τη ζωή μας «υπό το πρίσμα της αιωνιότητας», έχοντας μια σχεδόν μεταθανάτια εμπειρία. Όπως λέγαμε και τότε, πήγαμε και ήρθαμε, λοιπόν χρειάστηκε να σκεφτούμε προσεκτικά κάθε μας βήμα και κάθε μας σχέδιο. Ορίστε λοιπόν πού βρισκόμαστε από τότε:

Από την έναρξη της νέας περιόδου του tpp κρατήσαμε την υπόσχεσή μας για τουλάχιστον ένα πρωτογενές ρεπορτάζ την ημέρα. Σε 164 ημέρες δημοσιεύσαμε 264 ρεπορτάζ. Με εσωτερική αναδιάρθρωση και πρόσληψη δύο ακόμη δημοσιογράφων δημιουργήσαμε αυτόνομο ερευνητικό τμήμα. Το χρηματοδοτικό μας μοντέλο μάς επιτρέπει να οργανώνουμε την έρευνά μας χωρίς να υπάρχει καμία άλλη δέσμευση εκτός από το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των αναγνωστών να μάθουν την αλήθεια. Η οικονομική ανεξαρτησία από τους ολιγάρχες και την κρατική διαφήμιση μεταφράζεται σε απόλυτη ανεξαρτησία άποψης. Κάνουμε καθημερινό ραδιόφωνο, με συνεντεύξεις, ενημέρωση και σχολιασμό. Μετατρέψαμε τις τηλεοπτικές εκπομπές ανάλυσης και σάτιρας σε εβδομαδιαίες. Η εκπομπή «Εντός» φιλοξενεί σταθερά σημαντικές προσωπικότητες της εγχώριας πολιτικής σκηνής, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός ότι το thepressproject ενώ είναι ένα μέσο που διαθέτει άποψη για τα τεκταινόμενα και την εκφράζει μέσω των editorial σε κρίσιμες στιγμές, είναι ανοιχτό στον διάλογο με όλα τα κόμματα (πλην των εξαιρουμένων για ευνόητους λόγους, γραφικότητας ή εγκληματικότητας). Η Ανασκόπηση επεκτείνεται από τη σάτιρα στην έρευνα και την επικαιρότητα, παρακολουθώντας όμως τώρα στενότερα την τρέχουσα πολιτική συζήτηση με ταχείς ρυθμούς. Έχουμε εκδώσει τα δύο πρώτα τεύχη του περιοδικού ΖΗΝ, με τη συμμετοχή σημαντικών συντακτών, με κείμενα υψηλών απαιτήσεων. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του υλικού για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε για τη διαπραγμάτευση του 2015, με αποκαλύψεις για μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Πρόκειται για υλικό με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον και εμβέλεια. Όχι μόνο γιατί οι εμπλεκόμενοι περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς παίκτες της περιόδου εκείνης, αλλά διότι όλη η Ευρώπη τότε κοίταζε με αγωνία το αριστερό πείραμα της Ελλάδας και παρακολουθούσε την εξέλιξη ενός θρίλερ στο οποίο παιζόταν το δημοκρατικό της πρόσωπο. Προσθέσαμε στην ομάδα μας εικαστική στήλη με προσωπογραφίες, το «TPP εικονογραφημένα».

Όλα αυτά έγιναν με τη δική σας στήριξη. Καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν γίνεται δωρεάν. Όλα όσα περιγράψαμε πιο πάνω τα έφεραν εις πέρας εξωτερικοί συνεργάτες αλλά κυρίως εργαζόμενοι που αμείβονται και ασφαλίζονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2008, σε συνθήκες δημιουργικής ελευθερίας και σεβασμού. Σε πείσμα όσων λέγονται, το περιβάλλον στο thepressproject είναι χαμογελαστό. Επισκεφθείτε μας το μεσημέρι 4-5  και δείτε πού και πώς εργαζόμαστε.

Το γεγονός ότι μπορεί να παράγεται αυτό το έργο, που τολμούμε να πούμε ότι δεν είναι καθόλου ασήμαντο, χωρίς εξαρτήσεις από το κράτος και τη διαπλοκή, είναι ένα κατόρθωμα που μας ανήκει κατά το ήμισυ. Το άλλο μισό είναι δικό σας κατόρθωμα. Για κάθε εκπομπή, κάθε ανάλυση, κάθε ρεπορτάζ που παράγεται, υπάρχει από πίσω κάποιος αναγνώστης που επιβράβευσε αυτή τη δημοσιογραφία και την πλήρωσε από την τσέπη του, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτή τη στιγμή έχουν ρυθμιστεί οι παλιές οφειλές και έχουν καλυφθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πάγιων ανελαστικών εξόδων. Είμαστε από αυτή την άποψη καλύτερα από ποτέ, με την έννοια ότι δεν θαλασσοπνιγόμαστε. Κινούμαστε πολύ προσεκτικά. Έχουμε όμως αναλάβει τη δέσμευση απέναντί σας και απέναντι στους συνεργάτες μας να μην κοψοχολιάσουμε πάλι κανέναν όπως τον Οκτώβριο.

Κάποιοι βρεθήκατε δίπλα μας την κρίσιμη στιγμή που το thepressproject ήταν στην εντατική και βάλατε 10 ή 20 ευρώ, με την υπόσχεση να μετατρέψετε αυτή την εφ’  άπαξ δωρεά σε πάγια εντολή. Ορίστε λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα τώρα: αν όσοι έδωσαν δωρεά τη μετατρέψουν σε πάγια εντολή, το TPP μπορεί να συνεχίσει να παράγει ύλη στους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια όρεξη και με το ίδιο πάθος για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ό,τι βλέπετε αυτή τη στιγμή δεν είναι άλμα στο κενό, είναι μια μακρά και κοπιαστική πορεία που μπορείτε να τη συντηρήσετε και να την κρατήσετε ζωντανή βήμα-βήμα. Μην αμελήσετε να μετατρέψετε τη δωρεά σας σε πάγια εντολή. Και αν ξεπεράσουμε τη σημερινή μας κλίμακα, με κάθε ευρώ που θα μπει παραπάνω, το TPP θα αναπτύσσεται μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις μας. Μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι δυνάμεις μας (συμπεριλαμβάνουμε και τους αναγνώστες εδώ) φτάνουν μακριά, πιο μακριά από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα ανεξάρτητης, αυτοχρηματοδοτούμενης δημοσιογραφίας στη χώρα μας, και όχι μόνο. Είναι ένα πείραμα πλήρους, αδιαπραγμάτευτης ελευθερίας στην ενημέρωση, που περιέχει μία έκπληξη:  κοστίζει μόνο πέντε ευρώ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις