Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και για πολιτική που, όπως είπε, «εκπαιδεύει την κοινωνία στη διαφθορά».

Μιλώντας στο Action24, ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι η κυβέρνηση ζητά «συγγνώμη» από την αντιπολίτευση για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι σήμερα εξελίξεις στη Δικαιοσύνη επιβεβαιώνουν όσα είχε καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε, τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, ενώ υπόδικοι είναι επίσης 18 στελέχη. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο πρώην διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταδικαστεί και παραπέμπεται για επιπλέον αδικήματα, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές εξελίξεις αναδεικνύουν τις ευθύνες των κυβερνητικών επιλογών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε μάλιστα τη γνωστή ρήση που αποδίδεται στον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο, λέγοντας ότι «όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την υπόθεση, εστιάζοντας στον αριθμό των εμπλεκομένων και όχι στην ουσία του σκανδάλου.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι η άρση των ασυλιών και οι δικαστικές εξελίξεις δικαίωσαν τη στάση της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλαζονεία και για προσπάθεια να εμφανιστεί ως εγγυήτρια της διαφάνειας.

Παράλληλα, απέρριψε το επιχείρημα ότι οι διώξεις αφορούν μικρά χρηματικά ποσά και, συνεπώς, έχουν περιορισμένη σημασία, επισημαίνοντας ότι η βαρύτητα μιας υπόθεσης δεν καθορίζεται από το ύψος της οικονομικής ζημίας, αλλά από την ίδια την παραβίαση της νομιμότητας.

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η απώλεια δημόσιων πόρων και η λειτουργία ενός πελατειακού μηχανισμού, αποδίδοντας την πολιτική ευθύνη στις επιλογές της κυβέρνησης.