Χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα ότι «στην Αττική οι άνθρωποι δεν ξέρουν από χιόνι», ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε:

Αυτοί που βάζουν αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή ως κριτική έχουν σκεφτεί τι κάνανε στο Μάτι; Το γεγονός ότι βάζουν αυτό το θέμα σημαίνει ότι δεν κατάλαβαν τι κάνανε στο Μάτι. Εμείς προκρίνουμε την ανθρώπινη ζωή. Έβαλα μπροστά ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και είπαμε δεν θα έχουμε εγκλωβισμένους, δεν θα έχουμε ατυχήματα και δεν θα κινδυνέψει κανένας άνθρωπος στο δρόμο. Aυτοί που ρωτούν αυτό το πράγμα, ας αναρωτηθούν τι κάνανε στο Μάτι, που κάψανε 100 ανθρώπους. Δεν είναι καθόλου βαρύ, με την έννοια ότι εδώ προσπαθούν να κάνουν σπέκουλα. Τους κάψανε από τη διάλυση των υπηρεσιών και την ανυπαρξία ηγεσίας πολιτικής και φυσικής εκείνη τη μέρα”.

Στη χυδαιότητα του Υπουργού απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει. Δεν του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αλλά η πρωτόγνωρη ανικανότητα του ιδίου και της κυβέρνησης, που οδήγησε 250.000 οικογένειες να μείνουν δίχως ρεύμα, που χώρισε για δυο ημέρες την Ελλάδα στα δυο, αφού έκλεισε την Εθνική Οδό, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους να περιμένουν μάταια το τρένο για τη δουλειά τους, αφού έκλεισε τον ΗΣΑΠ. Αφού λοιπόν δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει μια συγνώμη για όλα αυτά, επιλέγει το δρόμο της χυδαιότητας.

Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι ο Γενικός του Γραμματέας σήμερα, ο κος Τσουβάλας, ήταν επικεφαλής της αστυνομίας στο Μάτι. Αυτός δηλαδή που είχε την επιτελική ευθύνη για την απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας στη κεντρική αρτηρία και την παράκαμψη σε στενούς αδιέξοδους δρόμους που οδήγησε σε τραγωδία. Και για αυτό ακριβώς αποπέμφθηκε τις επόμενες μέρες από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναβαθμίστηκε ένα χρόνο αργότερα από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά η χυδαιότητα του κου Χρυσοχοΐδη δεν μας ξαφνιάζει. Όσο πιο καταγέλαστοι θα γίνονται στον ελληνικό λαό με την ανικανότητά τους, τόσο πιο χυδαίοι θα γίνονται στα κανάλια», ανέφερε η ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η ερώτηση 46 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία ρωτούν την κυβέρνηση για «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων η απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ γλίτωσε ο ιδιώτης διαχειριστής της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας από το προληπτικό κλείσιμο του δρόμου, με απόφαση του Μ. Χρυσοχοΐδη.
  • Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον νόμο 4663/20 που ψηφίστηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο και προβλέπει πρόστιμο, εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα.
  • Δηλαδή, ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ενεργοποίηση ενός μηχανισμού του εθνικού οδικού δικτύου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι μέρος του δικτύου των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, για την ασφάλεια των ανθρώπων και των οχημάτων.