Ο Παυλόπουλος βλέπει «κατανόηση της Κίνας» για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, κατά της διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου των πολιτισμών.Ο Π. Παυλόπουλος επιχείρησε να πάρει τη στήριξη της Κίνας κατά της παράνομης παρουσίας του Κυπριακού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ).Ο Πρόεδρος της Κίνας αρκέστηκε να δηλώσει ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
George Vitsaras / SOOC
|

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι «εμείς οι Έλληνες, επειδή ακριβώς αισθανόμαστε ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄αυτό θέτουμε και τα εθνικά μας θέματα ακόμη πάνω σε αυτή τη βάση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, εξήγησα ότι η λύση του Κυπριακού με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου -που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ και ανάμεσα στη Κίνα και την ΕΕ, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε προς τον Σι Τζιπίνγκ ότι «οι Έλληνες βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της διεθνούς κοινότητας, ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα. Κατέστησα σαφές ότι επιδιώκουμε τις καλύτερες κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το πλαίσιο το ευρωπαϊκό για τις ίδιες σχέσεις».
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε για ακόμη μία φορά τη σημασία του διαλόγου των πολιτισμών, αναφέροντας ότι «είναι προς όφελος και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συνδημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι. Εξήγησα, επίσης, ότι η βάση αυτής της συνεργασίας μπορεί και πρέπει να είναι ο διάλογος των πολιτισμών. Είναι λάθος, όπως τόνισα – το έχω πει επανειλημμένα, το τόνισα για μια ακόμη φορά- να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών. Όλως αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, την οποία εμείς ο Έλληνες θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε. Και το καλύτερο μέσο φυσικά είναι ο διάλογος των πολιτισμών. Μέσα από αυτόν τον διάλογο των πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις