Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα πέσει μια νέα συμβιβαστική πρόταση από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ με στόχο να αρθούν «οι κόκκινες γραμμές» των κρατών-μελών και να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς οι υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών που ζητούν ακόμη πιο δραστικές περικοπές στις χρηματοδοτήσεις και εκείνων που ζητούν τη διατήρησή τους και ει δυνατόν την αύξησή τους, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που θα δώσει τη δική της μάχη για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς διεκδικεί περίπου 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα των Financial Times οι σθεναρές αντιρρήσεις της Βρετανίας έχουν αρχίσει να κάμπτονται, καθώς το σχέδιο Ρόμπαϊ φαίνεται να ικανοποιεί σε γενικές γραμμές τα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.


Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις

Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ξεκινήσουν να φτάνουν στο χώρο της Συνόδου στις 20:15, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις εργασίας στις 21:30.

Οι συναντήσεις εργασίας αλλά και οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν και την Παρασκευή και, όπως σημειώνει το επίσημο πρόγραμμα, «αν χρειαστεί, και το Σάββατο».

Πυρετός διεργασιών

Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι διμερείς επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς ο Ρόμπαϊ παρουσιάζει σε όλους τους ηγέτες ξεχωριστά, κεκλεισμένων των θυρών, την πρόταση του, προκειμένου μέχρι το βράδυ που θα ξεκινήσει η Σύνοδος να έχει διαμορφωθεί κάποια συμβιβαστική συμφωνία.


Πρώτος στον κατάλογο των συναντήσεων, ο Κάμερον ο οποίος καταφθάνοντας δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόταση και πως θα δώσει σκληρή μάχη για την εξασφάλιση μιας καλής συμφωνίας, αλλά και για τη διατήρηση της έκπτωσης στη βρετανική συνεισφορά, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ωστόσο, πέρασε χαμογελαστός το κατώφλι του γραφείου του Ρομπάι.
Σύμφωνα, με τους Financial Times ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος τελικά να δεχτεί τις δαπάνες των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό, καθώς ναι μεν δεν εκπληρώνονται οι βρετανικές προσδοκίες στο ακέραιο -ζητούν πάγωμα των δαπανών στο επίπεδο του 2011, στα 886 δισεκατομμύρια ευρώ- εντούτοις η πρόταση μπορεί να παρουσιαστεί στο εσωτερικό της χώρας ως αποδεκτή λύση.

Στο μεταξύ οι διμερείς επαφές συνεχίζονται.

Οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ -Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία- έχουν ζητήσει περικοπές του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες.

Δεν συμφωνούν


Η Γερμανία ζητά να ενισχυθούν οι αδύναμες χώρες μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και όχι του προϋπολογισμού, ενώ σε μια προσπάθεια της να ρίξει τους τόνους σημειώνει πως εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος θα γίνει νέα συνάντηση στις αρχές του 2013.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε πρόταση μειώνει τις αγροτικές αρωγές, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι τονίζουν πως «η κοινή αγροτική πολιτική πρέπει να επιμεριστεί με τρόπο που δεν θα γίνονται οι Γάλλοι αγρότες η μεταβλητή προσαρμογής».

Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν χθες Τετάρτη ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή για τις ίδιες.

Η Ισπανία χαρακτήρισε την πρόταση Ρομπάι απαράδεκτη.

Η σκιά της αποτυχίας πλανάται πάνω από το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, εντούτοις ευρωπαίοι ανώτατοι διπλωμάτες δηλώνουν πως αν διαφανεί δυνατότητα συμφωνίας, η Σύνοδος δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και το σαββατοκύριακο.
Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς
 
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί απόψε ο πρωθυπουργός, για τη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο, όπου αναμένεται να προωθήσει την ελληνική θέση για την ανάγκη λήψης οριστικής απόφασης και στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ελλάδα υλοποίησε τις δεσμεύσεις της, οι όποιες τεχνικές δυσκολίες δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, μετά την άκαρπη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.  
 
«H Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
«Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους», επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. 

*ebs1*