Πέντε μήνες φυλάκιση με 3ετη αναστολή σε 80χρονο που ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ

Σε φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στη Θεσσαλονίκη 80χρονος αγρότης από την Μεγάλη Παναγία κατηγορούμενος για αντίσταση κατά της αρχής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική το 2013. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με τριετή αναστολή και, ανάμεσα σε άλλα, κατηγορούνταν για αντίσταση κατά της αρχής, ενώ είχε δεχθεί από τα ΜΑΤ ξυλοδαρμό που του προκάλεσε εγκεφαλική διάσειση.
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alterthess, φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στη Θεσσαλονίκη 80χρονος αγρότης από την Μ.Παναγία κατηγορούμενος για αντίσταση κατά της αρχής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική.

Ο γνωστός και ως «μπάρμπα Θόδωρος» συνελήφθη στις 10 Ιουλίου του 2013 την μέρα προφυλάκισης των 2 από τους 21 κατοίκους  που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές.  Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με τριετή αναστολή.

Εκείνη την μέρα το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού διαμαρτύρονταν τόσο έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου αλλά και στο δασικό δρόμο για τις Σκουριές. Όταν έγινε γνωστό ότι οι δύο αγωνιστές της Χαλκιδικής προφυλακίστηκαν προκλήθηκε ένταση από την  αστυνομία  και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε στο σημείο Άγιος Ελευθέριος έξω από τη Μ. Παναγία.

Όπως ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα Μ. Παναγιάς «τα ΜΑΤ κατέφθασαν και επιτέθηκαν στους κατοίκους  κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ρίχνοντάς τα σε ευθεία βολή. Ο απολογισμός ήταν τραυματίες, η σύλληψη και ο ξυλοδαρμός του τότε 73χρονου αλλά και άλλων Μ. Παναγιωτών».

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου στη σημερινή δίκη υπογράμμισε ότι ο εντολέας του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς και γι' αυτό το λόγο, κατέθεσε μήνυσε η τύχη της οποίας είναι άγνωστη ενώ ο κατηγορούμενος σημείωσε ότι δέκα άνδρες των ΜΑΤ τον κρατούσαν και τον χτυπούσαν χωρίς να μπορεί να προβάλει αντίσταση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο 80χρονος κατήγγειλε πως τον ξυλοκόπησαν δέκα άνδρες των ΜΑΤ. «Δέκα παλικάρια στην ηλικία των εγγονών μου με κρατούσαν και με χτυπούσαν. Ποια αντίσταση να προβάλω; Έχω ακόμη το αιμάτωμα που μου άφησαν στο μάτι». Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του, καθώς πείστηκε ότι επρόκειτο για μία «καθόλα νόμιμη σύλληψη», την οποία «με απότομες και βίαιες κινήσεις» επιχείρησε να αποφύγει.

Οι κατηγορίες εναντίον του ήταν οι εξής: παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού πάλι με άγνωστους δράστες (αδικήματα που παραγράφησαν) καθώς και αντίσταση κατά της αρχής.

Να σημειωθεί ότι διάγνωση των γιατρών για τους τραυματισμούς από τα χτυπήματα των ΜΑΤ εκείνη την μέρα ήταν:

1) Εγκεφαλική Διάσειση

2) Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω

3) Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω

4) Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος

5) Εκ του βυθού του οφθαλμού α) δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα β) οίδημα στην ωχρά κηλίδα και γ) υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα

6) Παρουσίασε επίσης  έντονη σημειολογία εγκεφαλικής διάσεισης

Σε  ανακοίνωσή της η Επιτροπή αγώνα Πολυγυρου αναφέρει: «Ακόμα μία τεράστια επιτυχία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Σήμερα στο Εφετείο στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης ο μπάρμπα-Θόδωρος καταδικάστηκε σε 5 μήνες με αναστολή γιατί έδειρε μόνος του λένε με γυμνά χέρια 6 πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ, ενώ συναγωνίστρια σε 6 μήνες αντίστοιχα. Απο σήμερα μπάρμπα-Θόδωρε και με τη βούλα της ελληνικής δικαιοσύνης θα σε φωνάζουμε Τσακ-Νόρις».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις